15 май 2019-Нюз Фронт.

В северната част на провинция Хама отново се пролива кръв на невинни хора.Малкият град Скалбия, където предимно живеят християни, в последните дни е бил обект на нападение от бойци, които са се заселили в така наречената зона за деескалация в Идлиб.
През последните два дни тук са загинали 7 цивилни, включително 5 малки деца. Други 6 деца и едно младо момиче бяха ранени с различна степен на тежест.

 

Скалбия винаги е бил предимно християнски град. Тук живеят хора, които са чужди на идеалите на псевдохалифата. Очевидно това е основната причина за бедствията на местното население, което е принудено да живее в съседство с ислямистки терористи. В началото на войната жителите на този град се бореха срещу ислямистите, създавайки християнско опълчение

 

Тук е буферната зона, съгласувана от президентите на Русия и Турция (страните гарант на примирието в Сирия) Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи.
Този град се намира на кръстопътя на два пътя, единият от които води до турската граница, а другият на север — до Идлиб.

По-точно, до границата на така наречената демилитаризирана зона.
Оттук бойци редовно бомбардират мирното население в провинция Хама. В този случай огънят е от тежко оръжие, което не трябва да бъде в демилитаризираната зона.
Въпреки това, радикалните ислямисти продължават да проявяват пренебрежение към постигнатите споразумения, смятайки се за пълноправни господари в буферната зона.

Първата „бомбардировка” започва на 12 май сутринта, когато две ракети удариха едновременно жилищна сграда, а в района на местната църква се взривиха ракети.
По това време там се намират 5 малки деца, които не са имали Единн от снарядите убива на място млада жена, а две деца са били ранени от шрапнели.
Жителите на Скалбия показаха следи от раненията.
Второто обстрелване се случва на следващата сутрин.
Около 10 часа сутринта, бойците нанасят още един удар от залповата система за огън по селището, един човек загива на място — 15-годишен тийнейджър, още четири деца са ранени от шрапнели, и са откарани в местна болница.

Така само за една неделя в Скалбия джихадистите отнемат живота на шест души, от които пет са малки деца.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;