Известният политолог Евгений Сатановски предположи, че във връзка с радикалната «бандеризация» на Украйна, а също чрез «усилията» на киевските власти да се избавят от всичко руско, рискът от военен конфликт с РФ значително нараства.

Настоящата украинска власт в продължение на пет години демонстрира нежелание да си взаимодейства с Русия не само на икономическо, но и на външнополитическо ниво. В името на постигането на целите си президентът Петро Порошенко предприе множество мерки, започвайки от антируските санкции, и завършвайки с преименуването на улици в украински градове. Главна особеност на неговата политика стана популяризацията на противоречиви исторически фигури, в това число на лидера на националистическото движение Степан Бандера и неговата идеология.

В ефира на радиостанция «Вести ФМ» руският политолог Евгений Сатановски коментира ситуацията с Украйна. Според него, «стремителната бандеризация» на Киев доказва вероятността от мащабен конфликт между Русия и Украйна в близките десетилетия. Експертът предположи, че за бъдещите поколения руснаци «играта на война» може да смени формата си, както това се случи с поколението от времето на Великата Отечествена война.

Към признаците за вероятния военен конфликт с Украйна, според политолога, могат да се отнесат забраните на украинските власти на руския език и съветската символика. Налице е нацификация на Украйна, която се проявява в използването на забранените фашистки атрибути сред представителите на различни радикални общности.

«Русия трябва да държи барута си сух, за да може военната техника да бъда в добро, а по-добре в идеално състояние», предупреждава Сатановски.

По-рано той заяви, коментирайки ситуацията с Украйна, че в настоящото си състояние тази страна съществува само на база » милостта на Русия».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;