Захарова към САЩ: «Не ни заплашвайте, резултатът е винаги един и същ — ние побеждаваме!»


Мария Захарова отговори на изявлението на посланика на САЩ в Русия Джон Хантсмън, което той произнесе по време на тържествения оглед на «ударната група» от два самолетоносача на САЩ в Средиземно море.

Тогава посланикът заяви следното:

«Всеки от тези кораби представлява 100 хиляди тона международна дипломация и демонстрира пред Русия, че ако тя се надява на по-добри отношения със САЩ, тя трябва да прекрати дестабилизиращата си роля по целия свят», каза посланикът на САЩ.

Изявлението звучи от рода на следното: «На нас, американците, ще ни бъде добре, ако руснаците са зле».

Някъде дълбоко скритото желание да се води дипломация по сближаване и сътрудничество претърпя толкова силна деформация, че всяко поредно изявление на «носителите на демократичните ценности» предизвиква само и единствено негативни чувства.

Очевидно американците искат да кажат, че много желаят  да постигнат някакво споразумение с руснаците, затова припомнят на тези същите «ватенки», както ги наричат, че споразумението може да се сключи чрез дипломатите им — самолетоносачи?

Всъщност, защо американците не кажат в прав текст следното: какво им пречи да се договорят с руснаците? Или да кажат в прав текст: искаме да завледеем света и Русия ни пречи за това.

Точно по тази причина Мария Захарова даде на американския посланик урок по руска история.

Захарова се обърна и към други политически дейци, на които така са им приятни американските самолетоносачи.

На брифинт в МВнР на Русия тя заяви:

«Бих искала да припомня на господин посланика, че Русия в продължение на цялата си многовековна история нееднократно се е сблъсквала с подобни заплахи, които бяха под формата на препоръки. Русия нееднократно е доказвала тяхната несъстоятелност», каза Захарова.

Кратко преминавайки през руската история, тя отбеляза, че дори в периода от 1612 година вече са били налице преломни моменти. Русия посрещаше «приятелите» си от Запада и ги «изпращаше» след запознанството с тях до дома им.

Литовци, поляци, немци и шведи. Колкото и да е странно, но желаещи имаше. Както е видно, днес също. На много не им дава покой това, че руските огромни територии и природни богатстства са само на руснаците.

Русия не е забравила нито един, който я е обидил. Особено показателен е френският опит.

«Руската армия с немалък успех успя да охлади имперските амбиции на Наполеон по време на Отечествената война през 1812 година. Войната завърши с почти пълна ликвидаия на т.нар. «велика армия», с освобождението на територията на Русия от агресорите и с влизането на руските войски в Париж.

Победата на руското оръжие остави дълбока следа», отбеляза Захарова поражението французите.

Русия се отнася към «препоръките» сериозно и без страх.

Без значение дали тези препоръки имат формата на посланици или самолетоносачи.

«В началото на май ние имаме още една добра традиция — на девето число, на 9 май ние отбелзваме Деня на Победата във Великата Отечествена война през 1941-1945 г», посочи вече по-близката история Мария Захарова.

«Вероятно господин посланикът иска в Русия да се появи още някакъв празник, който бихме искали да отбелязваме?», отбеляза Захарова, намеквайки, че Русия по всяка вероятност ще победи и в поредната битка и тогава ще се наложи да се празнува нов празник на Победата.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...