САЩ са принудени да молят за помощ Русия, защото тя значително засили влиянието си в последните години, а Щатите не могат да решат проблемите си. Това заяви експертът от Израел Яков Кедми, пише «Икономика днес».

Русия, отбелязва аналитикът, стана много по-силна, отколкото бе в момента на идването на власт в САЩ на президента Доналд Тръмп. Военната сила на Русия днес е налице, а за икономическите и политически възможности на РФ нагледно свидителства ситуацията със «Северен поток-2»: Щатите бяха принудени да констатират, че не са способни да спрат този проект.

В самите САЩ има сериозни вътрешнополитически проблеми. Към тях Кедми отнася ситуацията в Сирия и Венецуела, а също проблеми в отношенията с Иран, Китай, КНДР и формално с съюзническа Европа.

«САЩ имат проблеми дори с най-близкия си съюзник — Великобритания. Твърде много са топките във въздуха, американците не могат да жонглират сами с тях», заяви Яков Кедми.

За да се измъкнат от ситуацията, Щатите са принудени да търсят помощ от Русия, която разполага с мощни инструменти относно болшинството американски кризи. Експертът отбеляза, че САЩ се обръщат за помощ тогава, когато не могат да решат въпросите с военна сила.

Сега от Вашингтон искат Москва да помогне на американците «да слязат от палмите».

«Но Русия няма винаги да прави това, за което я молят американците. Това няма да се случи и във Венецуела. Нито югославският, нито либийският вариант няма да мине. Но Русия е готова интелигентно да помогне на американците да слязат от палмите, на които се се качили, там, където това съответства на руските интереси. Нейните интереси са икономически, с политическите тя се стправя», заяви Кедми в ефира на Iton-TV.

По-рано експертът от Израел упрекна САЩ за «тъпата им наглост» по отношение Венецуела. Кедми припомни, че САЩ въздействат в Украйна — ключова за сигурността на РФ — значително по-силно, отколкото Русия във Венецуела, Вашингтон няма право да упреква Москва за взаимодействието й с Каракас.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;