14 май 2019-Нюз Фронт.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предложи създаването на неправителствена експертна група от Руската Федерация и САЩ и бизнес съвет на двете страни. Предложението беше заявено по време на преговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Сочи днес, 14 май.

 

Снимка: Външно Министерство на Руската Федерация

 

«Преди всичко бих посочил целесъобразността от създаване на неправителствен експертен съвет от известни политолози, бивши военни, дипломати, специалисти по двустранни отношения», цитират от РИА Новости думите на Сергей Лавров.

 

Според мнението на руският дипломат експертите с обективен поглед биха помогнали за преодоляване на натрупаното взаимно недоверие. На първо място, необходимо е да се предотврати надпреварата във въоръжаването и правилно да се разбират действията в сферата на отбраната. В бъдеще ще бъде възможно да се говори за изграждане на сътрудничество в други области.

 

Също така смятаме за полезно създаването на двустранен бизнес съвет, който да обедини представители на големи частни фирми от двете страни ”, добави Сергей Лавров.

Той подчерта, че бизнес съветът може също да направи препоръки за създаване на комфортни условия за икономическо сътрудничество между САЩ и Русия.

Не случайно наричат Сергей Лавров дипломат номер едно на Русия. Предвид сложната геополитическа обстановка в международен план, руската страна успява навреме да предложи възможност за конструктивно взаимодействие, което би позволило снижаване на напрежението.

Въпросът е, дали САЩ ще имат политическата разумност и зрялост да оценят благородния дипломатически ход на Русия.

Продължаваме да следим темата в развитие. Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;