Руският президент Владимир Путин започна поредица от заседания с ръководството на министерството на отбраната и с предприятията от отбранително-промишления комплекс. Заседанията са посветени на разработването и внедряването във въздушно-космическите войски на най-новите образци оръжие. Това съобщи БНР.

Владимир Путин обърна внимание върху промените във военно-политическата обстановка в света, които, по думите му, влияят отрицателно на регионалната и глобалната сигурност.

„Имам предвид преди всичко, разбира се, излизането на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, както и много други фактори. Всичко това изисква от нас последователно развитие на перспективните оръжейни системи, основани на иновационните технологии“, каза Путин.

Владимир Путин разпореди създаването на ефективна защита от хиперзвуково оръжие, каквото в момента притежава само Русия. Той добави, че е въпрос на време и други държави да се сдобият с него. Вчера Путин посети завод в Казан, където се произвеждат бомбардировачите ТУ-160. Днес го очакват в град Ахтубинск в Астраханска област. Там се намира най-големият изпитателен полигон на въздушно-космическите войски.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга спекулации, че мероприятията на президента, свързани с нови въоръжения, са сигнал към САЩ за обсъждане на темата за разоръжаването.

„Президентът се занимава с въпроси на военнопромишления комплекс два пъти в годината и целта е именно развитие на сектора, а не изпращане на послания до някого“, подчерта Песков. 

Тагове: ; ;