Пентагонът е подготвил план за изпращането в Близкия Изток на 120 хиляди войници, ако Иран реши да ускори своите ядрени разработки или нападне американски военни.
Това съобщава The New York Times,  позовавайки се на неназовани източници.
Отбелязва се, че планът по изпращането на войници е представил изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан по време на срещата на главните помощници на американския лидер Доналд Тръмп
По данни на изданието, планът е бил съставен по молба на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън.
Уточнява се, че даденият сценарий не предполага наземно нахлуване в Иран, което би изисквало значително по-голям брой войски.
На 6 май се съобщи за намеренията на САЩ да изпратят към бреговете на Иран ударна група със самолетоносач в качеството на «сигнал» към Техеран.
По-късно Иран заплаши с «удар по главата», ако Вашингтон предприеме силови действия срещу Техеран.
По-рано съобщихме, че високопоставен ирански военен командир заяви, че американските военни в Персийския залив досега са представлявали сериозна заплаха, но занапред ще бъдат мишена за Иран, предаде Ройтерс.

Съединените щати изпратиха самолетоносача «Ейбрахам Линкълн» и бомбардировачи Б-52 в Близкия изток, за да парират «ясните признаци» на заплаха за американските сили в региона от страна на Иран, отбелязва агенцията.

«Самолетоносач с най-малко 40 до 50 самолета и 6000 военни на борда си в миналото бе сериозна заплаха за нас, но сега е мишена, а заплахите се превърнаха във възможности. Ако американците предприемат нещо, ще ги ударим в главата», заяви Амирали Хаджизаде, командващ авиокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, цитиран от иранската агенция ИСНА.

В интервю за телевизия Си Ен Би Си, което ще бъде излъчено днес, американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че разполагането на самолетоносача е в отговор на разузнавателна информация за възможни ирански атаки и има за цел да разубеди Иран да предприема подобни действия.

 

Тагове: ; ; ; ;