Политикът от Чехия Иржи Вивадил написа статия, публикувана в изданието Parlamentní listy, в която се казва, че по телевизията в страната върви агресивна, антируска, ненавистническа пропаганда за дезинформация, която занижава победата на СССР във Великата Отечествена война.

Към мантрите по телевизията се включват и държавни дейци. Западните страни целят поражението на Русия.

Ако погледнем, обаче, историята на Втората световна война, както констатира политикът, без СССР цяла Европа щеше да бъде поробена от фашистка Герамания. СССР изигра най-основната и решаваща роля в разгрома на фашизма. При освобождаването на Чехословия загинаха 140 хиляди съветски войници и само 116 американци. Разликата е зловещо огромна. Ако това не се бе случило, Чехия не би съществувала като държава. Германия считаше земите на Чехословакия са свои, с произтичащите от това последствия.

Западните страни една по една се предаваха и просеха милост от противника. Само СССР влезе в жестоката война, понасяйки огромни човешки и материални загуби, той разгроми фашистка Германия.

В следвоенното време бе създаден блокът Варшавски договор — в противовес на НАТО.

Започна «студената война». СССР — като свръхдържава и като държава — прекрати съществуването си през 1990 година. СССР го няма, а САЩ продължават да унищожават целия свят, извършвайки бомбардировки над Югославия, войните в Ирак, Либия, Сирия.

САЩ беше организатор на пуча в Украйна, който доведе до гражданска война. А понастоящем е налице пуч във Венецуела.

Търпението на руското ръководство приключи. Русия няма да допусне САЩ да ликвидират съюзниците й. Действията на САЩ срещу Русия не са просто авантюра. Но американците се страхуват. За това говорят събитията в Сирия и Венецуела.

Русия няма да се предаде! Никога! Американците знаят това. Това го разбра и Тръмп след разговора си с Путин по телефона.

Иржи Вивадил благодари на Русия за тази й решимост, политикът се надява, че все още има надежда държавите да живят в свят, в който има разновесие на силите.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;