13 май 2019-Нюз Фронт.

По всяка вероятност западните стуктури са задвижили всички възможни лостове на влияние срещу Джулиан Асандж

Шведската прокуратура възобнови разследването по случая срещу основателят на WikiLeaks, Джулиан Асандж който е в сексуални престъпления. Това се съобщава на интернет страницата на телевизионния канал SVT.

 

 

„Има основателни причини да се подозира, че Асандж е виновен. Решението за приключване на разследването е взето въз основа на това, че присъствието на Асандж в съда е невъзможно, а не на базата на обстоятелствата по делото ”, заяви заместник-главният прокурор Ева-Мария Персон.

 

Тя отбеляза, че Швеция ще подаде искане за екстрадирането на Асандж.

Основателят на WikiLeaks е обвинен в изнасилване и сексуален тормоз, през 2010 година- от екипа на WikiLekas са заявявали неоднократно, че става въпрос за скалъпено обвинение.

От 2012 година Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Обединеното кралство, страхувайки се от екстрадиране в скандинавската държава.
През април основателят на WikiLeaks бе задържан по заповед, издадена през 2012 година заради неявяване в съда.

През 2017 година разследването в Швеция бе прекратено, но след ареста на Асандж, адвокатът на една от жените, които са подали заявления, поиска възобновяване. Според експерти, в случай на екстрадиция в Швеция, основателят на WikiLeaks може да бъде осъден на най-малко 2 години лишаване от свобода.

 

Безусловно се, Асанж е преследван от американските власти и, разбира се, те ще окажат натиск върху правоохранителната система на Великобритания, като ще настояват за екстрадирането му. 
Но ако съществува някакво писмо с гаранции, за което спомена президентът на Еквадор, тогава Лондон не би трябвало да го предаде на САЩ и ситуацията изглежда малко по-обнадеждаваща за Асандж. Засега е необходимо да се изчакат съществени изявления на британската Темида, защото някои престъпления имат срок на давност, който може да е изтекъл.

Много е вероятно, че ФБР или ЦРУ, занимаващи се с въпросите относно държавната тайна, ще се опитат да стигнат до Асандж дори без екстрадиране в Съединените щати. Не е изключено, че британците могат да разрешат на американските правоохранителни органи да извършват някаква разследваща дейност на тяхна територия. Със сигурност съществува договор за правно сътрудничество между Обединеното кралство и Съединените щати, който позволява изпълнението на такива действия ”.

 

 

Като основател и редактор на Уикилийкс, престъплението на Джулиан Асанж е, че посрами масмедиите и внесе светлина в тъмни времена, разкривайки двуличието на правителства, представящи се за демократични. Ето защо Асанж трябва да бъде наказан. Преследването му е опит да покорят всички ни.»

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;