13 май 2019-Нюз Фронт.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отмени посещението си в Москва и вместо това ще пристигне в Брюксел. Причината е в драматично осложнилата се ситуация около Иран.

 

 

За това днес, 13 май, съобщава Reuters , цитирайки източник в Държавния департамент.
В същото време Помпео все още възнамерява да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи на 14 май.

Днес държавният секретар на САЩ ще обсъди с представителите на Европейския съюз ситуацията около Иран.

Посещението се в Русия Помпео трябваше да започне от среща с колектива на посолството на САЩ, след което да се срещне с американските бизнес лидери, работещи в Русия и участниците в американски образователни програми за обмен.

След това ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ трябваше да положи венец на гроба на Незнайния воин близо до стената на Кремъл.

В Сочи по програма предстоят преговори между държавният секретар на САЩ с външният министър на Русия Сергей Лавров, но Кремъл не изключва, че Помпео може да бъде приет и от президента на Русия Владимир Путин.

В началото на май стана известно, че САЩ възнамеряват да изпратят атакуващата група на Военноморските сили, оглавявана от самолетоносача USS Abraham Lincoln, както и тактическа група бомбардировачи в зоната на отговорност на Централното командване на САЩ (CENTCOM), която включва Близкия изток и Северна Африка, кати сигнал за иранските власти.

Както се уточнява в заявлението на помощник-председателя на САЩ за националната сигурност Джон Болтън, Вашингтон не изключва „безкомпромисен отговор от гледна точка на прилагането на сила» за всяко посегателство върху интересите на САЩ.

Именно поради тези заявления, Иран прави предупреждение към САЩ, за да няма недоразбрали.

 

«Ако САЩ направят стъпка срещу Иран, тогава ще ги ударим в главата», каза командирът на КСИР в ефира ба телевизионния канал  Al Arabiya.Такова заявление направи командващият на Корпуса на стражите на ислямската революция бригаден генерал Хосейн Салами.

 

На 8 май Иран уведоми членовете на Договора от 2015 година по Съвместния всеобхващащ план за действие -Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай — за решението си да прекрати изпълнняването на обезателствата по документа- в частта касаеща запасите с обогатен уран и тежка вода.

Президентът на Иран Хасан Рухани добави, че Техеран е готов да преговаря с европейските страни за ядрено споразумение.

«Европейските страни имат 60 дни да преговарят с Иран», каза той.

В Иран беше посочено, че мерките са свързани с нарушения от страна на САЩ по ядреното споразумение и налагането на санкции, както и невъзможността на останалите членове на Съвместния всеобхващ план на действие да разрешат адекватно възникналите проблеми. Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Араки заяви, че Техеран ще се оттегля от ядреното споразумение поетапно.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;