13 май 2019-Нюз Фронт.

«Косовската армия» ще вземе участие в ученията на НАТО, които ще се проведат следващия месец на територията на Хърватия, информира изданието «Вечерни новини».
Прищина е поканена да участва в учението на Съвместното командване на Алианса в Европа.
Ръководството на армията на Хърватия отказа да коментира информацията.

 

През този и следващия месец там ще се проведат три мащабни учения на НАТО, а първото вече е започнала.
Около 1600 войници от САЩ, Великобритания, Италия, Полша и Германия се очаква да вземат участие в натовските учения през юни.

За участие в ученията на НАТО са поканени и военнослужещи от Албания, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Командир на ученията ще бъде генерал-лейтенант Кристоф Кавали и заместник-хърватският генерал Борис Серич.

Целта на учението, както заявяват от НАТО е да се провери мобилността на многонационалните сили и тяхната военна готовност в тази част на Европа.

Що се отнася до така наречената «армия на Косово», руският външен министър Александър Грушко предупреди, че появата му може да предизвика нова балканска криза.

А с покана за участие в ученията, НАТО, символично «легализира» статута на «армията на Косово».

Напомняме, че в края на миналата година депутатите от самопровъзгласеното „Косово” подкрепиха няколко законопроекта, целящи трансформирането на леко въоръжените сили на Прищина в „косовска армия” от 5000 военнослужещи.

За реализирането на агресивното си намерение «Косово» е отделило 58,5 милиона евро за въоръжаване и обучение на въоръжените сили, а сега получава ясна подкрепа от НАТО.

По-рано, от Сърбия за пореден път заявиха, че в никакъв случай страната няма да влезе в НАТО, което съвпадна с обявената новина от алианса бомбардирал Югославия през 1999 година, че ще включи «армията на Косово» в ученията на НАТО.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;