Европейският съюз напълно подкрепя международното ядрено споразумениес Иран и иска съперничещите си сили да избягват допълнителна ескалация по казуса.

Това призова върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини, цитирана от «Ройтерс», предаде News.bg.

«Ние ще продължим да го подкрепяме колкото можем с всички наши инструменти и цялата ни политическа воля», каза Могерини пред журналисти преди среща на външните министри на Великобритания, Франция и Германия, които се подписаха под ядрената сделка с Ислямската република.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се очаква да се срещне с европейски представители в Брюксел днес, за да обсъдят Иран.

Могерини отбеляза, че е била информирана за пристигането на Помпео в Брюксел, където външните министри на страните членки ще проведат редовното си месечно заседание.

«Ние ще бъдем тук цял ден със зает дневен ред. Така че ще видим през деня как и дали ще успеем да организираме среща. Той винаги е добре дошъл, но в момента няма конкретни планове», обясни тя.

Помпео ще посети Сочи във вторник, където ще проведе разговори с руския лидер Владимир Путин и Сергей Лавров.

Европейските държави обявиха миналата седмица, че искат да западят ядреното споразумение с Иран, но отхвърлиха «ултиматумите» на Техеран, след като Иран  наложи срок от 60 дни да се облекчат санкциите или страната ще изостави някои ангажименти към сделката.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;