Увеличените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара влязоха в сила и това засилва напрежението между САЩ и Китай. Пекин обеща реципрочни контрамерки. Лъчезар Динев от Българо-китайската търговско-промишлена палата коментира пред БНР, че тази шумотевица е доста странна.

Той припомни, че Тръмп започна търговската война с Китай преди година, защото смята азиатската страна за нелоялен конкурент, предвид дисбалансите в стокообмена помежду им и нарушаването на интелектуални права.

«През 2017 г. дефицитът беше 375 млрд. долара, а миналата година — 419 млрд. долара, т.е. думите на Тръмп не се връзват с действителността», каза той в предаването «12+3» на програма «Хоризонт».

Той уточни, че според изследване на Международния валутен фонд от края на април увеличаването на тарифите не променя специфичния търговски баланс между две страни, а това се компенсира от двустранните баланси с други партньори.

«Търговията намира своя път», категоричен беше той и уточни, че това означава, че китайски стоки ще достигнат САЩ през други страни.

«Изглежда нещата не са в полза на крайния американски потребител, както и на корпорациите в САЩ, защото те нямат възможност веднага да започнат да произвеждат рутери, хладилници и печки в тези мащаби, в които те внасят от Китай. Но Китай също е засегнат — там земеделските производители са намалили износа си», коментира той.

Тагове: ; ; ; ;