Президентът на България: Всеки опит за външна намеса трябва да се пресича

12 май 2019-Нюз Фронт.

«Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.»- това заяви президентът на Република България Румен Радев по време на посещението си в Асеновград по повод скандалното заявление на турския посланик Хасан Улусой

 

Бурната реакция на българите по повод думите на Хасан Усулой предизвика реакция от Външно министерство. В понеделник, 13 май посланикът на Турция е извикан за обяснение по повод думите си и искането да се изучава турски език от нас. От посолството на Турция побързаха да кажат, че думите му били криво разбрани, което допълнително подчертава това, че подобни заявления се правят съвсем целенасочено и без притеснение от ответна реакция. А когато такава все пак последва, бързо се дава оправдание, че не е казал точно това или, че е бил разбран неправилно.

При всички положения, подобно заявление е откровена провокация, и за да не се допуска възможност за такова поведение от страна на който и да чуждестранен дипломат у нас, трябва да се действа безкомпромисно. В случая, е необходимо посланикът на Турция да бъде експулсиран от България заради неуважителното, недопустимо поведение.

Ако това не последва, това би означавало, че насърчаваме подобни заявления и в бъдеще.

Заявлението е безпрецедентна проява на неуважение към България и българите, и открит опит за намеса във вътрешните дела на страната ни. Такова поведение не може и не трябва да остава без реакция от страна на българските власти.

Нямаме моралното право да си затваряме очите и ушите когато се прави такова нагло посегателство над българския език и се провежда откровена ислямистка пропаганда.

За 500 години турско робство предците ни с цената на живота си са отстояли българския език, вяра и държава и би било пълно безхаберие и безотговорност да не защитим езика си в собствената си страна.

Проявата на изключително неуважение към България и българите е достатъчен аргумент, за да бъде изгонен посланикът на Турция, който абсолютно няма право като дипломат да прави такива заявления

Най-малкото, което сме длъжни да направим е да излезем на протест пред посолството на Турция с искане отзоваването на посланика, за да сме сигурни, че повече нито един турски дипломат няма и да си помисли да отправя такива предложения.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...