Неонацизмът — чудовището на политиката

Какво е неонацизмът днес?

Мода? Протест? Безизходица? Безнадеждност? Отчаяние? Омерзение? Озлобление? Мъст? Маниакалност? Комплексарщина? Желание да бъдеш различен? Интересен? Да излезеш от сумрака на твоята анонимност? Да те чуят? И видят? И забележат? Да участваш в живота на обществото? И да го премениш? Как? Да поправиш историческите несправедливости? Да защитиш Отечеството? От какво? Да спасиш народа? От кого? Да посочиш лошите, виновните, предателите? И да ги накажеш? Лично? Да бъдеш отмъстен? За какво? Да развалиш сценария на олигархията? И да си част от същия този сценарий? Или невежество? Незнание? Неграмостност? Бездуховност? Или  забавление? Атракция? Шоу? Криза на ценностите? Или ценност? Или цел? Или инструмент?

Или всичко това — заедно и наведнъж.

Защото неонацизмът е отровна амалгама, е бастърдът, роден от духовната, моралната, социалната и политическата нищета на обществото, от програмираното невежество, от умишленото фалшифициране на историята, от преформатирането на паметта, от производството на фалшива памет, от съзнателното разчовечаване на човека, от методичното развращаване на неговата душа, от неговото отчаяние, от неговото унизително битие на амеба, на червей някакъв, от неговата инстинктивна, неистова, болезнена потребност  някой да бъде наказан. За всичко.

Защото неонацизмът е политика.

Резултат и инструмент на политиката, на титаничната битка за господство над света и над човечеството.

Безотговорно, демонстративно насърчаван от политиката в името на вулгарни, брутални, егоистични интереси, наричани неизвестно защо «ценности», при това — «висши».

Чудовището на политиката.

Съживено в сутерена на политиката.

И по нейните върхове.

Заченато в конюшнята на олигархията.

В нейния будоар.

Или в нейното джукузи…

Велислава Дърева

Из книгата «Атентатът — 25-та»

(Подготви за публикуване Петя Паликрушева)

Коментари:

Зареждане ...