12 май 2019-Нюз Фронт.

Само за предстоящата седмица вече са планирани няколко регионални пътувания.Кремъл посочи началната дата на срещите по военни въпроси. Руският лидер Владимир Путин ще започне серия от срещи на 13 май в Казан.Това съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков. Заедно с посещението в Казан за следващата седмица се предвижда и друг регион.

 

Снимка: Министерство на отбраната на Руската Федерация

 

По-рано Владимир Путин обсъди с членовете на Съвета за сигурност на Руската Федерация ултиматумът на Иран относно Съвместният всеобхващащ план на действие по ядрената програма на Техеран.

На срещата присъстваха министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, председателите на парламента Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин и други постоянни членове на Съвета за сигурност.

 

На 8 май Иран уведоми членовете на Договора от 2015 година по Съвместния всеобхващащ план за действие -Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай — за решението си да прекрати изпълнняването на обезателствата по документа- в частта касаеща запасите с обогатен уран и тежка вода.

Президентът на Иран Хасан Рухани добави, че Техеран е готов да преговаря с европейските страни за ядрено споразумение.

«Европейските страни имат 60 дни да преговарят с Иран», каза той.

В Иран беше посочено, че мерките са свързани с нарушения от страна на САЩ по ядреното споразумение и налагането на санкции, както и невъзможността на останалите членове на Съвместния всеобхващ план на действие да разрешат адекватно възникналите проблеми. Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Араки заяви, че Техеран ще се оттегля от ядреното споразумение поетапно.

 

Ако САЩ предприемат каквито и да било силови действия срещу Иран, иранската страна ще нанесе удар на САЩ в главата.
Такова заявление направи командващият на Корпуса на стражите на ислямската революция бригаден генерал Хосейн Салами.

Ако САЩ направят стъпка срещу Иран, тогава ще ги ударим в главата», каза командирът на КСИР в ефира ба телевизионния канал  Al Arabiya.

Салами смята, че Белият дом няма да поеме риска и американските самолетоносачи няма да бъдат използвани срещу Иран. Но за всеки случай предупреждава, за да не се изкуши някой от САЩ да предприеме необмислена постъпка, която би могла да доведе до сериозни последствия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;