Русия не заплашва никого, но възможностите на въоръжените сили на страната позволят значително да се разшири хоризонтът на геополитическото влияние и да се завоюват 27 % от световния оръжеен пазар.

БОЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ

Руската войска се разположи мълниеносно в Сирия през 2015 година. Русия има намерение ефективно (колкото се налага) да проектира там сила и добра воля — за укрепване на регионалната стабилност.

Военно-морският флот на Русия се завърна в Световния океан. Надводните кораби на ВМФ на Русия периодично тревожат ВМС на САЩ и техните съюзници в различни райони на планетата, а скритият подводен флот на Руската Федерация по време на далечните си походи е вече на нивото на Съветския съюз. Бомбардировачите-ракетоносци от морската авиация на Русия дават бойно дежурство на хиляди километри от базите си.

Значителният боен опит позволява ефективно да се усъвършенства войсковата структура, оръжието и тактиката. Днес всички страни в света познават руските ракетни комплекси «Калибър-НК», «Бал» и «Бастион», «Искандер», крилатата ракета Х-101 с обсег на действие до 4500 км, а също бойните самолети на ОКБ «Сухой».

Руските системи за радиоелектронна борба са признати за най-добри в света, военното разузнаване се превъоръжава в космоса. Новият руски танк Т-14 «Армата» няма аналог в света, той вече е в серийно производство. Уралвагонзавод достави на Сухопътните войски първата серия стотици машини. През 2016 година в Русия бе формирана нова танкова армия, днес западните граници на страната се прикриват от две пълнокръвни войскови обединения.

Обновената военна и морска доктрина, растящата отбранителна способност на Русия заставят Пентагона да пренапише стратегията си.

25 години след краха на Съветския Съюз Русия стана по-силна от който и да е агресор.

Но «Железният поток» на руското оръжие служи не за завоюване, а за укрепване на мира на планетата.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;