11 май 2019-Нюз Фронт.

Ислямски училища отглеждат екстремисти в сърцето на Европа.Неотдавнашен доклад за радикални учения в ислямските училища в Обединеното кралство ни принуждава да разгледаме въпроса за радикализма в нова перспектива.

Миналата седмица се оказа, че 48 британски медресета (мюсюлманска образователна институция), някои от които преди това са били признати за разпространяващи радикални учения, отглеждат ново поколение “проповедници”.

 

Според тайно правителствено съобщение, публикувано първоначално от журналистите на «Daily Mail», имамите, излизащи от тези медресета, са също толкова радикални, колкото екстремистки духовници, които идват във Великобритания от чужбина.

 

 

 


Освен това поне четири от тези училища преди това са били критикувани от властите за насърчаване на идеята, че музиката и танците произхождат от дявола и че жените нямат право да отказват секс на техните съпрузи.

 

Според съобщеният, в тези ислямски училища се използва програмата Дарси-Низами, която е буквално тълкуване на Корана.
Смята се, че програмата се основава на догматично-философската тенденция — (Деобанди)deobandi, която се използва при обучението на талибанските и ислямски държавни бойци в Пакистан и Афганистан.
Програмата Deobandi, създадена през 18 век, съдържа произведения на средновековни ислямски юристи и не е адаптирана към съвременния свят.
Това заявление направи професорът от Университета в Ланкастър Навар Касоме.
Изглежда, че западните страни са изправени пред последствията от собствените си политики, приети през последните десетилетия.
Навар Касоме вярва, че радикалните ислямисти са се възползвали от западните закони, защитаващи малцинствата и религиозната свобода.
«Проследяването на медресетата, които проповядват радикалния ислям, е пряката задача на Министерството на образованието и правоохранителните органи», каза професорът.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;