Американският президент Доналд Тръмп фактически прости на властите на Северна Корея неотдавнашната серия пускове на ракети, уверявайки, че те не нарушават доверието.

Съответното изявление той направи в събота, 11 май, в интервю за «Politico».

Нещо повече, Тръмп изрази увереност в това, че главата на КНДР Ким Чен Ун няма намерение да нарушава обещанията си за денуклеаризация.

«Ракетите бяха с малък обсег, затова не оценявам това като нарушаване на доверието», подчерта Тръмп, отбелязвайки, че по някое време той действително може да се разочарова от севернокорейския си колега, «но не и сега».

Както по-рано съобщи News Front, последният пуск на ракети от територията на КНДР бе фиксиран в четвъртък. Обсегът на полета на двете изстреляни в източна посока ракети бе 270 и 420 километра.

Струва си да отбележим, че за президента на САЩ, започнал през миналото лято преговори с главата на КНДР, те бяха оценени като политическо постижение. Независимо от това, че последният рунд преговори се провали, Тръмп явно не иска да им поставя кръст преди изоборите за президент на САЩ през 2020 година.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;