Силовите органи на Испания, изпълнявайки американска поръчка, арестуваха на територията на кралството венецуелския политически деец и бивш министър на енергетиката на Боливарската република Хавиер Алварадо Очоа.

Това съобщи информационната агенция «Reuters», позовавайки се на собствени източници.

«Очоа ще бъде в затвора, докато не се проучи въпросът за неговата екстрадиция», сподели събеседникът пред журналисти.

Вашингтон мотивира решението да се издаде заповед за арест уж по подозрение в пране на пари от страна на бившия чиновник чрез венецуелската национална нефтена компания «Petroleos de Venezuela, Sociedad Anonima». Очоа оглавяваше енергийното ведомство по време на управлението на Уго Чавес.

Действащият президент на Венецуела Николас Мадуро на свой ред нарече отново действията на САЩ политизирани. Той обвини американските военни в опит да разбият правителството на южноамериканската страна. Струва си да отбележим, че Очоа е вторият венецуелски политик, който е арестуван от Испания по настояване на САЩ. Екс-главата на военното разузнаване на Венецуела Уго Карвахал бе задържан през април, обвинен е в «незаконна търговия с наркотици».

Отчитайки натиска, който Вашингтон оказва върху официален Каракас в опита си да свали Николас Мадуро, подобни арести могат да бъдат използвани за реализиране на американския план за «възстановяване на демокрацията» в Боливарската република.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;