След неуспешния опит за военен бунт миналата седмица лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обещава да вдъхне нов живот на движението за отстраняване на Николас Мадуро, обнадежден от обявената неотдавна подкрепа на Китай за международно посредническо усилие, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

В интервю вчера Гуайдо потвърди също така, че е склонен да обмисли възможността да покани чуждестранни военни, за да бъде свален от власт Мадуро, в съзвучие с посланието на Вашингтон, че «всички опции са на масата» за решаване на ескалиращата венецуелска криза.

     «Най-доброто решение е това, което генерира най-малка социална цена», заяви Гуайдо, като обвини социалистическият лидер, че блокира всички опити за решение чрез преговори.

«Най-голямата пречка за това е Мадуро», каза той.
Председателят на Националното събрание, когото САЩ и още 50 страни признават за легитимния лидер на Венецуела, даде интервюто в своята партийна централа броени часове, след като заместник-председателят на парламента бе хвърлен в затвора, а други депутати напуснаха страната или потърсиха убежище в чужди посолства, заплашени от арест.

    «Това, което държи Мадуро на власт и на което станахме свидетели много по-открито през последните часове, е терорът», каза Гуайдо.

Той добави, че е много благодарен за подкрепата от САЩ.

«Те без колебание нарекоха Мадуро такъв, какъвто е — диктатор», заяви той. 

Но докато безизходицата във Венецуела се проточи, започнаха да се появяват някои пукнатини между опозицията и САЩ — миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин не е замесен във Венецуела, като влезе в директно противоречие със собствения си екип за национална сигурност, според който Русия крепи Мадуро с военна и финансова помощ.

    Гуайдо каза, че тълкува думите на Тръмп » просто като различен начин да привлече Русия».

Същевременно той подчерта, че е насърчен от неотдавнашната декларация на Китай, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност в подкрепа на политическия диалог.

Изявлението, идващо от най-големия кредитор на Венецуела и съюзник на Мадуро,  бе възприето като своеобразно официално одобрение за Международната контактна група — инициатива на ЕС, стремяща се да стимулира предсрочни избори, посочва АП.

Източник: Каракас

Тагове: ; ; ; ; ; ;