Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че е готов да приеме военна интервенция от САЩ, което ще помогне със справянето с политическата извънредна ситуация в неговата страна, съобщава «Ройтерс». Това съобщи News.bg.

«Ако американците предложат военна интервенция, вероятно ще я приема», коментира той за италианския всекидневник «Ла Стампа».

Двама венецуелски депутати потърсиха убежище в чужди посолства в Каракас в четвъртък, тъй като правителството на президента Никола Мадуро се зае със съюзниците на Гуайдо, които подкрепиха опитите му за военен преврат миналата седмица.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призова за незабавното освобождаване на задържания първи заместник-председател на венецуелския парламент Едгар Замбрано.

«Задържането на Замбрано е неприемливо и незаконно действие, което е още един пример за репресии от режима на Мадуро», коментира той.

По думите му, « трябва да бъде освободен незабавно«.

По-рано парламентът на Венецуела, контролиран от противници на президента Мадуро, съобщи за ареста на Замбрано.

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо коментира възможно отвличане на заместник-председателя от специалните служби на страната.

Във вторник Конституционният съд на републиката реши да отмене имунитета на седем опозиционни депутати от Народното събрание на Венецуела.

По-рано Върховният съд на страната им разреши да бъдат обвинени в «държавна измяна, престъпна конспирация, бунт, узурпация на власт, призив за преврат, неспазване на законите и подбуждане на омраза», за участие в антиправителствени протести на 30 април.

Тагове: ; ; ; ; ; ;