Сеул, 10 май /БТА/
Северна Корея е осъществила военно учение за нанасяне на удар на голямо разстояние, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, ден след като Сеул каза, че Пхенян е изстрелял две ракети с малък обсег към Японско море, предаде ДПА. Това съобщи БТА.


Учението било разпоредено и наблюдавано от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Успешните маневри за разполагане на сили и нанасяне на удар, чиято задача бе да се провери способността за бързо реагиране на отбранителните части, показа мощта на тези части, които са напълно подготвени да осъществят вещо всяка операция, отбеляза КЦТА.

Южнокорейският обединен комитет на началник-щабовете каза, че вчера две изстреляни от Северна Корея ракети с малък обсег са прелетели съответно 420 и 270 км, преди да паднат в морето.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея, извършила няколко ядрени опита, да изстрелва балистични ракети с малък, среден и голям обсег.

Ако Пхенян е осъществил изпитание на балистични ракети вчера, това би било нарушение на условията на ООН. КЦТА не уточни какво точно е било изстреляно.

По-рано лидерът на КНДР Ким Чен Ун след визитата си във Владивосток и състоялата се закрита среща с президента на Русия Владимир Путин заяви, че счита Русия за приятелски и велик съсед.

Ким Чен Ын считает Россию дружественным и великим соседом

«Ние с превелико удоволствие посетихме нашия велик съсед.

От името на моя народ и правителство искам да предам топли пожелания на скъпите ни руски приятели и на президента», заяви севернокорейският лидер.

Ким Чен Ун пристигна в Русия за обсъждане на проблемите около КНДР и в търсене на възможност да се пристъпи към мирно регулиране на въпроса.

Политикът заяви, че е радостен от визитата си в Русия. Той допълни, че се надява на по-нататъшни конструктивни преговори.

Тагове: ; ;