Вторият тест с ракети в Северна Корея сигнализира, че е сериозна за разработването на нови оръжия с малък обсег на действие, които биха могли да се използват рано и ефективно във всяка война с Южна Корея и САЩ, коментират анализатори, изучаващи снимки с последните тестове, съобщава «Ройтерс». Това предаде News.bg.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун проследи първия полет на непроверено преди това оръжие. Според експерти, сравнително малките и бързи ракети, са по-лесни за скриване и маневрира по време на полет. Снимки, публикувани от държавни медии в петък, показват, че тестът в четвъртък включва тези оръжия.

Тестовете повишиха напрежението след последната среща САЩ-Северна Корея в Ханой, която бе неуспешна и без никакво споразумение за ядрените оръжия и програмата за балистични ракети на Пхенян.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин коментира, че тестовете изглеждат като протест срещу провалената среща на върха, докато Северна Корея защитава тестовете като рутинни и за самозащита. Според някои анализатори многобройните тестове показват, че ракетите не са само за политическо шоу.

«Този втори тест утвърждава, че тези изстрелвания не са само да предизвикат отговор на САЩ за възобновяване на преговорите. Те разработват надеждна, работеща ракета, която може да победи ракетната отбрана и да извърши точен удар в Южна Корея», обяснява Грейс Лиу, ракетен експерт в CNS — Центъра за неразпространение Джеймс Мартин в Калифорния.

Тагове: ; ;