10 май 2019-Нюз Фронт.

Петро Порошенко на залеза на своето управление планира да одобри скандалния закон за езика, приет по-рано от Върховната Рада. Така Киев ще пусне машина за дискриминация срещу националните малцинства, сред които унгарците и поляците са много по-уязвими.

 

 

Това се посочва в материала на полското издание «Kresy».
В статията се отбелязва, че използването на украински език скоро ще стане задължително във всички сфери на живота, с изключение на лични разговори и религиозни церемонии. Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски разкритикува документа, като увери, че той се нуждае от по-нататъшна работа, но законно държавният глава все още остава Петър Порошенко, който си постави за цел да прокара скандалния закон.
Съвсем очевидно е, че този регулаторен и правен акт е насочен към руско-говорящото население на страната, подчертават в публикацията, отбелязвайки, че къде по-голяма опасност е надвиснала над малката унгарска общност.
Сега в Киев говорят за «отлични» отношения между Украйна и Европейския съюз.
Само че 150 хиляди унгарци, живеещи в Закарпатието, едва ли усещат каквато и да е промяна към по-добро. Изданието смята, че Украйна е поела по пътя на възраждането на национализма и само времето ще покаже колко далеч са готови властите да отидат.

Напомняме, че лидерът на дясно-радикална унгарска партия «Йоббик» Томаш Шнайдер  изрази подкрепата си за идеята за териториална автономия на региона от киевските власти.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;