9 май 219-Нюз Фронт.

Посланици и дипломати от приятелски държави се присъединиха към полагането  на венци на братската могила на съветски войници в квартал «Лозенец» в  столицата София.

 

 

 

Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на победата на Паметника на Съветската Армия (София, 9 май 2019 г.)

 

 

Скъпи приятели!
Великата Отечествена война има специално, свещено значение за всеки руски човек. Живите й свидетели с всяка година остават все по-малко. Но не стихва болката от загубите й и не угасва гордост за тези, които в целия си ръст се изправиха срещу развилнелия из Европа нацизъм. 
Живеейки под мирно небе сложно е дори да си представим, през какви сложности се е наложило да преминат нашите бащи и дядовци. Какво са били принудени да преживеят за да съборят нацистката Германия и да ни дарят с правото за свободно бъдеще.

И България не  беше отмината от ужасите на войната. Българските антифашисти въпреки волята на царя и правителството не приеха съюза с нацистката Германия.

Без оръжие и почти без запаси на продоволствието те отиваха в планините, ставаха партизани. Налагало им се да се противопоставят срещу свои сънародници, но такава е била цената за истина и свобода.

А по това време в Европа бушуваше кафявата чума, която унищожаваше семейство след семейство, без да жали старци и деца. Но имаше и сила, която се оказа по-здрава от войната и смъртта. И тази сила беше патриотизмът, обичта към родния дом и вярата в дългоочакваната Победа.

Великата Отечествена война за нас, днешното поколение, е синоним на мъжество и смелост. Това е пример на народното единство и служене на Отечеството, образец на истинското другарство и взаимна помощ.

Но също така това е и тъжен исторически опит, струвал на човечеството десетки милиони жертви. От цялото си сърце бих искал да вярвам, че тази поука няма да бъде забравена. Защото прекалено скъпо платихме за доказателството на това, че плановете за световно господство са обречени, особено ако това господство е основано върху угнетяване и унижаване на другите нации.

Каня ви да сведем главите пред подвига на нашите бащи и дядовци. Нека никога да не ни се наложи да преминем през това, което е претърпяло поколението на Втората световна война. И нека винаги на планетата царува мир.

Честит Ден на мира, скъпи приятели. Честит Ден на Победата!

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;