8 май 2019-Нюз Фронт.

След като държавният секретар на САЩ Майк Помпео, няколко часа преди посещението си в Берлин, отмени срещата и преговорите с Ангела Меркел и немския си колега Хайко Маас,
от Германия заявиха, че ще преосмислислят отношенията си с Вашингтон.

 

 

Във вторник, 7 май, Помпео буквално само няколко часа преди срещата отмени посещението си в Германия, поставяйки Ангела Меркел и Хайко Маас в неудобна положение.Вместо да се срещне с съюзниците, той избра да посети Багдад.
В дипломатическия свят съществува понятие за неблагоприличие, но това е безсрамно, реагираха от изданието Suddeutsche Zeitung.

 

В публикация остро критикуват жестът на Помпео към Германия, подчертавайки, че подобен акт е трудно да се оправдае и сега Германия трябва да разработи нова стратегия.

 

Две години след инаугурацията на Доналд Тръмп пишат в статията, за Германия е време да признае че американската външна политика е изградена на принципа на защита на собствените интереси в ущърб на интересите на съюзниците, при това се прави със сила, а не с интелигентна дипломация.

 

«Сложните международни споразумения не означават нищо за Тръмп, страстта му са твърдите сделки.

В много случаи САЩ вече не са съюзници, а противници, срещу които трябва да се изграждат съюзи. Това е случаят с Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран». — пише журналистът Даниел Бреслер.Във всеки случай немският журналист изразява увереност, че е време да се признае, че американо-германското приятелство е „разбито на пух и прах“.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;