8 май 2019-Нюз Фронт.

„Слагайте албанско знаме, където пожелаете“

След миналогодишната ратификация от премиера на Македония Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас от Преспанското споразумение, което бе отхвърлен на референдум за преименуване на държавата с мнозинство от населението на бившата югославска република, бяха проведени президентски избори в Северна Македония (21 април и 5 май в два кръга).

 

На изборите за президент победи Стево Пендаровски, професор в частния Американски колеж в Скопие, кандидат от про-ападния Социалдемократически съюз и албанската партия Демократичен съюз за интеграция. От 2017 година Пендаровски е националният координатор за подготовката на Македония за членство в НАТО. За да се разшири зоната на отговорност на Северноатлантическия алианс до друга част от територията на Балканите, беше планирано да се преименува страната. Въпреки протестите на македонците, за които името на страната е от особено значение.

 

 

Стево Пендаровски е роден през 1963 година в Скопие.

Завършил е Юридическия факултет, магистратура, след което пише докторска дисертация по външната политика на ЕС към малките държави.

В продължение на няколко години той ръководи отделът за анализи в Министерството на вътрешните работи, бил е съветник на двама президенти на страната по въпросите на националната сигурност и външната политика. 
През 2014 година е номиниран като кандидат на СДСМ за постта Последно време е национален координатор за интеграция в НАТО.
Това са първите общи избори, след като бившата югославска република през февруари официално промени името си от Македония на Северна Македония.

 

Правомощията на действащия президент Георги Иванов, който е противник на споразумението от Преспа и преименуването на Македония, изтича през май.

Зоран Заев вече обяви, че с новия държавен глава Македония скоро ще се присъедини към НАТО.

 

От днес, нищо няма да е същото както преди, никой друг не може да застане на пътя на напредъка и перспективите. Според резултатите от преброяването на 96.5% от гласовете, Стево Пендаровски е получил над 423 хиляди гласа, а Силяновск-Давков — малко повече от 368 хиляди гласа, заяви Зоран Заев в избирателния щаб.

Поздравления към Стево Пендаровски вече бяха изпратени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисаря по политиката на съседство и разширяване на ЕС Йоханес Хан, които изразиха надежда за ранно присъединяване на страната към западните институции.
Поздрави избрания президент на (Северна) Македония и албанския премиер Илир Мета.Албанците в (Северна )Македония ликуват. В началото на май републиката беше разтърсена от случай, когато група албанци издигнаха огромно албанско знаме, което беше по-голямо от националното знаме на републиката, над крепостта на цар Самуил в Охрид.

 

Когато активистите бяха глобени и знамето беше свалено, един от тях заяви, че флагът е издигнат, защото Охрид „това е албанска земя“. И веднага вицепремиерът на Македония албанецът Буяр Османи реагира : „Слагайте албанското знаме, където искате“, . — Вече няма да има никакви проблеми.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;