7 май 2019-Нюз Фронт.

Най-големият опозиционен блок в Черна гора, «Демократичният фронт», предупреди властите на страната, че няма да успеят да вкрат лидерите на опозицията в затвора, без да срещнат съпротива от страна на обществеността.

 

 

«В името на черногорската общественост, ние съобщаваме, че ДФ хвърля празни заплахи, но нашите лидери ще предприемат мерки за самоотбрана и ще се противопоставят на криминална присъда и опит за арест», се казва в съобщение на организацията.

В Подгорица, на 9 май, е насрочено делото на депутатите Андрий Мандич и Милан Кнежевич, които са обвинени в опит за държавен преврат в края на 2016 година, в деня на парламентарните избори.
Президентът Мило Джуканович (по онова време министър-председател) също обвинява Русия в опитите си за насилствена промяна на режима в Черна гора, а опозиционните лидери- за връзки с Москва.

 

От «Демократичен фронт» многократно беше заявявано, че самият опит за преврат в деня на гласуването е инсценировка подготвена от властите на страната.
Датата на изнасяне на присъдата — 9 май — в този контекст поддръжниците на Мандич и Кнежевич смятат за символична- като избирането на 9 май ( Денят на победата) за изнасяне на присъдата над опозиционерите носи анти-сръбски и анти-руски характер.

Напомняме, че през януари тази година арестът на Мандич и опитът за арест на Кнежевич (политик, барикадирал се със своите поддръжници в сградата на Парламента) предизвикаха масови демонстрации в страната.

 

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;