Никсън би почервенял от срам от изявленията на Тръмп и Помпео за Венецуела

Дата на публикуване: 07 05 2019, 08:05


Американското нахлуване в Камбоджа, което осъществи през 1970 година Ричард Никсън под предлог, че това е «отговор на заплаха за съществуването на САЩ», завърши с провал.
Но когато настоящият държавен секретар на САЩ Майк Помпео твърди, че «само руското уговорки» уж са попречили на президента на Венецуела Николас Мадуро да избяга, а президентът на САЩ Доналд Тръмп използва още по-брутална риторика — такава агресива лъжа навярно би заставила до почервенее от срам дори Никсън, пише  Nyhetsbanken.
Nyhetsbanken: Никсон бы покраснел от нынешних высказываний Трампа и Помпео

Reuters
Вечерта на 30 април 1970 година президентът Ричард Никсън направи по телевизията обръщение към нацията и зааяви, че, макар в този момент американците вече да се подготвяли да изведат войската си от Виетнам, на тях им било необходимо да нахлуят и в неутрална Камбоджа, която вече отдавна бомбардираха, за да отговорят на «заплахата за съществуването на САЩ».
Американският лидер подчерта, че в целия свят ситуацията е крайно трудна:
«Ние виждае безсмислените атаки върху всички значими институции, създадени от свободните цивилизации за последните 500 години».
«Скъпи съотечественици, живеем във времена на анархия, царяща както у дама, така и в останалия свят», заяви Никсън.
Той се опита да убеди американците, че в Югоизточна Азия и в други страни различни народи «се оказват под удари отвътре и отвън», а САЩ за задължени да се борят с това:
«Ако най-мощната в света страна САЩ се държи като жалък безпомощен гигант, силите на тоталитаризма и анархията ще започнат да заплашват останалите народи и свободните институции по целия свят», цитира думите му  Nyhetsbanken.

В резултат: операцията, за която обяви Никсън, завърши с фиаско — както и голяма част от многобройните нахлувания на САЩ в други страни в периода след Втората световна война, се подчертава в статията.

 

За нахлуването в Камбоджа са забравили дори американците: тези  факти са вече в пълно забвение, помнят ги само малобройни военни, които са още живи и са вземали непосредствено участие, отбелязва авторът.

 

През 1970-те години решението на Никсън предизвика вълна от студентски протести по цялата страна, които доведоха до разстрел на студенти в Контския държавен университе и в Държавния колеж «Джексън», припомня  Nyhetsbanken. 

В наше време езикът на Никсън напълно би могъл да стане пример за използването на «болезнено-пламенна рикорика с цел да се прикрие действителността», разпалвайки страстите и разцепвайки обществото, вместо то да бъде правилно информирано и обединено, отбелязва Адрю Бачевич в статия за The American Conservative.

 

Настоящият президент на САЩ Трмъп и държавният секретар Майк Помпео в изказванията си за Венецуела използват «такъв език, от който самият Никсън би почервенял от срам», подчертава Nyhetsbanken.

 

В частност, когато Помпео публично твърди, че «руснаците са уговорили» уж венецуелския президент Николас Мадуро «да избяга» от привържениците на лидера на опозицията Гуайдо — той преднамерено лъже, за да изкриви напълно картината на конфликта в страната и да подготви почвата за американската военна интервенция, на която Русия едва ли ще поикса или ще може да отговори, се казва в статията.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nyhetsbanken.se/2019/05/lognerna-1970-lognerna-2019.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Руското министерство на отбраната публикува видео на полета на Ту-160 над Балтика Самолетите от далечната авиация

Важно

17 септември 2019-Нюз Фронт. Американските войски са приведени в пълна бойна готовност. Това съобщи вицепрезидентът на

Важно

Русия и Турция водят преговори за доставки на нови перспективни оръжия, каза днес руският президент

Важно

В последно време СМИ са изпъстрени със съобщения за това, че в недалечно бъдеще ще

Важно

Официалният представител на Министерството на отбраната на Руската Федерация генерал Игор Конашенков коментира изявлението на

Важно

https://www.facebook.com/100011354511008/videos/1142484816139991/?t=0 Независимо от шпионския скандал хиляди българи се събраха на язовир Кипринка, за да отбележат любовта

България
Важно

16 септември 2019-Нюз Фронт. ЦРУ купува оръжие от Балканите и въоръжава джихадисти в Сирия и Йемен.Продължение

статия

11 септември 2019-Нюз Фронт. След като встъпи в длъжност новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Киев

Важно

11 септември 2019-Нюз Фронт. Посолството на САЩ в България пусна официално изявление по делото на Николай

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Петък, 13 септември 2019 година, от 17:00 пред сградата на Външно Министерство

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестену на

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изпълнителният директор на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“

Русия
Важно

Руското министерство на отбраната публикува видео на полета на Ту-160 над Балтика Самолетите от далечната авиация

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу бившия американски разузнавач Едуард

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. САЩ ще настояват Турция да закупува тяхна продукция вместо руските Су-35 и

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. Когато започнаха да се виждат първите проблясъци в отношенията Русия- Украйна, мозъчните

статия

Тристранната среща за Сирия в Анкара с участието на президентите на Турция, Русия и Иран

статия

Москва е разтревожена от растящото напрежение в Персийския залив и реалните перспективи за военен сблъсък