Китайската правителствена преса променя езика на статиите си за САЩ от неутралност към възмущение. В материала на европейския кореспондент на «Чайна дейли» се казва, че най-добре за голобализацията е бил готов Пекин, а не Вашингтон. А вчерашните и проамериканските глобалисти са се оказали в една лодка с Китай.

Превод:
За изминалите 40 години, в рамките на които Китай се реформира и отвори за света, КНР искрено прие икономическата глобализация — концепцията, привнесена в Китай от западните правителтва, икономисти и транснационални корпорации. Често ни говореха през тези години, че нашата страна би могла да използва своите предимства, преди всичко евтината работна ръка и огромния пазар, за да стане част от глобалните технологични пазари.

Няма съмнение, че растящият американски протекционизъм, както и склонността на САЩ към едностранни действия във външната политика, вече превърнаха САЩ в главния «ревизионист» на планетата — т.е. в държава, стремяща се да промени наложилите се норми и правила в политиката. Това се отнася и до търговията, и до борбата с промяната на климата. Впрочем, «ревизионизмът» — това не е достатъчно силен термин, за да се опишат действията на САЩ. Мартин Волф, главният икономически коментатор в британското издание  «Файненшъл таймс», пише, че «САЩ са станали истинска свръхдържава — враждебна към фундаменталните норми на търговската система, основана на многостранните споразумения и ангажиращи правила».

Волф изрази съжалението си по повод това, че не само Китай, но и сюзниците на САЩ са станали «обект на вълните на взаимния, двустранен търговски натиск» в резултат на действията на САЩ.

Тук Волф цитира по-ранната заплаха на Вашингтон да наложи буквално унищожителни мита върху автомобилите от Европа в името на протекционистката защита на националната сигурност на САЩ.

Анна Крюгер, американска изследователка и бивш главен икономист на Световната банка, работеща като първи замдиректор на МВР, написа на 16 май статия за международния либерален синдикат Project Syndicate. В нея тя пише, че, действайки «като комплексирано дете», Америка «все повече изолира себе си в глобалната икономика».

Дълги години САЩ рекламираха себе си като привърженик на свободната световна търговия, но нито едно от действията на тази страна в рамките на последните две години не съответстваше на тази самореклама.

А настоящият кръстоносен поход срещу «Хуавей» и другите китайски високотехнологични компании са основани само и единствено на спекулации.

Ако светът не въстане като един срещу всичко това, под заплаха ще се окаже същата тази глобална икономика, която бе в основата на мантрите на САЩ.

Без да направят нито един изстрел, търговските войни могат да убият не по-малко хора, отколкото истинските войни.

Авторът е шеф на европейското бюро на вестник «Чайна дейли» в Брюксел.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: http://www.chinadaily.com.cn/a/201905/24/WS5ce72adda3104842260bd797.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;