6 май 2019-Нюз Фронт.

Кандидатът от управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), Стево Пендаровски, спечели президентските избори в (Северна) Македония, заяви премиерът Зоран Заев.

 


Изборите за държавен глава се състояха в неделя от 7.00 до 19:00 местно време.
Право на глас имаха малко повече от 1,8 милиона граждани, които гласуваха на 3 512 избирателни секции.
В събота се състоя предсрочно гласуване в дипломатическите мисии на(Северна) Македония в чужбина, в затвори и болници.

 

От днес, нищо няма да е същото както преди, никой друг не може да застане на пътя на напредъка и перспективите. Според резултатите от преброяването на 96.5% от гласовете, Стево Пендаровски е получил над 423 хиляди гласа, а Силяновск-Давков — малко повече от 368 хиляди гласа, заяви Зоран Заев в избирателния щаб.

 

След това в щаба на СДСМ започна празнуване на победата

Стево Пендаровски е роден през 1963 година в Скопие.

Завършил е Юридическия факултет, магистратура, след което пише докторска дисертация по външната политика на ЕС към малките държави.

В продължение на няколко години той ръководи отделът за анализи в Министерството на вътрешните работи, бил е съветник на двама президенти на страната по въпросите на националната сигурност и външната политика.
През 2014 година е номиниран като кандидат на СДСМ за постта Последно време е национален координатор за интеграция в НАТО.
Това са първите общи избори, след като бившата югославска република през февруари официално промени името си от Македония на Северна Македония.

Мандатът на сегашния държавен глава Георге Иванов ще изтече през май, имайки два петгодишни мандата на президент по Конституция няма прово да издига кандидатура
Президентската функция в Македония е предимно церемониална, изпълнителната власт се оглавява от министър-председателя.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;