El Pais: Правителството в Испания зависи от борбата на изтощение между социалистите и крайната левица от «Подемос»

 Формирането на ново правителство в Испания ще зависи от борбата на изтощение между победителя в неделните парламентарни избори – Социалистическата партия (СП) и левичарската коалиция „Унидас Подемос“ (УП), която завърши на четвърто място, пише испанският вестник El Pais.

Залогът за лидерите и на двете фракции е много голям. Педро Санчес е въодушевен от победата, която поставя СП отново начело след последните три вота. Успехът най-вероятно ще му позволи да остане министър-председател, какъвто стана през юни миналата година след успешен вот на недоверие срещу Мариано Рахой от Нардоната партия (НП).

Санчес иска да опита да формира правителството на малцинството на базата на 123-та му депутати в Конгреса.

Но това не е достатъчно – трябват му 176 народни представители за абсолютно мнозинство, а лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесияс заяви ясно, че този път не е готов да предостави безплатна подкрепа на Санчес, както го направи след вота на недоверие.

Този път Иглесиас иска да бъде част от правителството, въпреки че знае, че за да стигне до там, ще е дълга битка. Социалистите не бързат и всичко изглежда показва, че на този фронт ще бъде постигнат малък напредък до местните, регионалните и европейските избори на 26 май.

Фрагментаризация

Все още е прясно в съзнанието на всички, че Испания бе принудена да проведе избори през юни 2016 година, само шест месеца след предишните заради неспособността да се произведе парламентарно мнозинство за формиране на правителство. Испанците се надяват, че последното гласуване, проведено преди време поради неспособността на правителството да осигури подкрепа за бюджета за 2019 г., няма да доведе до подобна безизходица.

Но испанският парламент е още по-фрагментиран, отколкото беше през 2016 г. след появата на „Вокс“, крайно дясната партия, която си осигури 24 места в неделя. НП е на второ място с 66 места и „Сиудаданос“ (Граждани) на трето място с 57.

Докато коалицията СП-„Сиудаданос“ би била достатъчна за мнозинство, дясноцентристката партия казва, че отказва да обедини усилията си със Санчес.

И дори един съюз на СП-„Подемос“ не достига до прага от 176, което означава, че ще се изисква допълнителна подкрепа от по-малките регионални групи, евентуално включващи каталонските сепаратистки партии.

Добри отношения

Отношенията между Санчес и Иглесиас са по-добри от всякога.

Практически всички важни въпроси от последните няколко месеца бяха договорени гладко и дискретно.

И двамата лидери дори успяха да затворят подробна бюджетна сделка, съдържаща десетки прогресивни мерки, един подвиг, който би бил невъобразим само преди няколко години.

Бюджетният план се разпадна поради липса на подкрепа от страна на каталунските сепаратистки партии в Конгреса, но инициативата показа пътя за ляво правителство в Испания, подобно на Португалия.

Но общите интереси не са налице при формирането на управляваща коалиция. Санчес се чувства много добре в еднопартийно правителство на малцинството, на каквото беше начело в последните 10 месеца.

Той можеше да избира всичките си министри свободно, което допринесе за гладкото справяне с правителствените въпроси. Освен това, управляваща коалиция с „Подемос“ е проблем за потенциални партньори като Баската националистическа партия (БНП) и Коалицията на Канараските острови.

Иглесиас иска точно обратното: място в правителството и думата в състава на кабинета.

Мнозина в „Унидас Подемос“ смятат, че загубата на 35 места в неделя отчасти се дължи на скорошната подкрепа на групата за администрацията на Санчес.

Например, решението за повишаване на минималната заплата до 900 евро е плод на идея на „Подемос“, но Санчес се възползва от нея политически, защото много граждани го възприемат като правителствена инициатива, а „Подемос“ не е в правителството.

Няма съмнение, че и двамата искат да постигнат споразумение. Въпросът е по-скоро колко е готов всеки да се отдаде. УП не може да си позволи да откаже подкрепата си за възстановяването на кандидатурата на Санчес, тъй като избирателите не биха разбрали подобен ход.

Премиерът се нуждае от 53 места за абсолютно мнозинство, а Подемос има 42 от тях, които те няма да раздадат безплатно.

Коалициите са нормални

„Подемос“ отбелязва, че управляващите коалиции са норма в други европейски страни, а дори и в испанския регион Валенсия, където победителят в регионалните избори в неделя, Ксимо Пуиг от Социалистическата партия, вече е предложил най-високи позиции на членовете на „Подемос“ и регионалната партия „Компромис“.

Междувременно „Сиудаданос“ ясно посочи, че няма интерес да се присъедини към СП в единствената коалиция, която не се нуждае от подкрепа от трети партии.

Вместо това, нейният лидер Алберт Ривера се надява, че възходящата тенденция на неговата партия — в неделя тя спечели с 25 места повече от 2016 г. — ще продължи на 26 май. Ако партията победи ПП в ключови места като Мадрид, Сиудаданос може да замени консервативната партия като главен съперник на социалистите на следващите парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

 

Коментари:

Зареждане ...