5 май 2019-Нюз Фронт.

Двойният провал на Хуан Гуайдо и менторите от му от САЩ се отрази на напрежението сред американски елит. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че възнамерява да обсъди с руския външен министър Сергей Лавров ситуацията във Венецуела, както и това, че » Русия трябва да се махне от там.
Позовавайки се на думите на Тръмп, че «руснаците трябва да излязат от Венецуела,» Помпео каза, че по време на срещата с Лавров ще има много дискусии по тази тема.

 

По време на преговорите в Москва с външният министър на Венецуела Сергей Лавров заяви, че Русия категорично осъжда безпрецедентната кампания на САЩ за свалянето на правителството във Венецуела.

Сергей Лавров отбеляза, че руската страна призовава Вашингтон да се откаже от провокативните стъпки срещу Каракас и да Външният министър на Русия добави, че опитите за насилствена смяна на властта във Венецуела са опасни и могат да повлекат най-сериозните последствия.

 

«Искаме иранците, руснаците, кубинците да напуснат Венецуела,» заяви Майк Помпео в ефира на телевизия ABC.

Обаче на въпроса на водещият за думите на Тръмп след разговора с президента на Русия Владимир Путин, държавния секретар на САЩ не можа да каже нищо смислено. За сметка на това Помпео заяви, че президентът на Венецуела Николас Мадуро смятал да напусне страната, но след това «руснаците го разубедили».

Така или иначе, САЩ трудно сдържат нервите си след провалите за сваляне на легитимната власт във Венецуела- от една страна Мадуро има подкрепата на народа, армията, а от друга страна Русия постоянно напомня за неща като международно право.

Всеки сценарий на военна намеса от страна на САЩ във Венецуела Русия ще разглежда като агресия срещу незавизима държава, заяви пред РИА Новости в неделя руководителят на Международният комитет на Съвета на Федерацията Константин Косачев.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;