В момента верността на Въоръжените сили на Венецуела към легитимното правителство не позволява на американската марионетка Хуан Гуайдо да доведе до край държавния преврат в страната, но ситуацията можеше да бъде напълно различна, ако липсваше едно решение на Белия дом.

За това съобщава Associated Press.

Според информацията от СМИ, през 2017 година високопоставеният Иван Ернандес, военен чиновник в Боливарската република, оглавяващ президентската гвардия и контраразузнаването, се обърнал към администрацията на американския президент с молба да му бъде издадена виза.

 

Тя му била необходима, за да изпрати малкия си син в болница на територията на САЩ.

Но Белият дом отказл на Ернандес, обяснявайки позицията си с това, че не вижда смисъл да помага на чиновник от правителство, към което Вашингтон се отнася толкова скептично.

ИСТОЧНИКИ РАССКАЗАЛИ, КАК ПРОВАЛИЛСЯ ПЛАН ГОСПЕРЕВОРОТА В КАРАКАСЕ

А сега, две години след това събитие, по ирония на съдбата Ернандес стана един от тези, към които бе принуден да се обръща съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън на фона на новите опити на Гуайдо да свали властта.

 

Белият дом помоли Ернандес, главата на Върховния съд Майкъл Морено и министъра на отбраната на Венецуела Владимир Падрино да преминат на страната на самопровъзгласилия се за «президент» на републиката Гуайдо.

Но резултат не последвал.

 

Според версията на СМИ, инцидентът с 3-годишния син на Ернандес е бил отлична възможност на Вашингтон да склони на своя страна влиятелния венецуелски чиновники, но американската администрация изпуснала шанса си.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;