Въпреки опитите за хибридно въздействие подкрепата за НАТО в България е около средната за Алианса. Това заяви в интервю за БНР постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков.

Заков добави, че „сънищата“ за предстоящо скъсване на трансатлантическата връзка са се превърнали в кошмари.

 

Сплотеността на Алианса наскоро бе поставена под въпрос след остри критики от американския президент Доналд Тръмп по адрес на бюджета за отбрана на страните-членки и от плановете на Турция да закупи техника от Русия.

В интервю за Българското национално радио постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков посочи, че има много митове за алианса.

„Те са по цял свят на практика и ние се опитваме да ги разрушаваме един по един… Много е важно да се каже — НАТО не е военен съюз, чийто основен мандат е да се намесва във военни конфликти по света, както между другото беше написано в учебника на дъщеря ми по география в пети клас.

Имаше и такъв случай… Много ясно трябва да се каже — НАТО е политически и отбранителен съюз, който защитава демокрацията, основните свободи. И това се прави основно чрез средствата на дипломацията и средствата на възпирането”.

 

За него опитите за негативно въздействие не водят до намаляване подкрепата за съюза:

„Аз бих казал, че въпреки тези опити за негативно въздействие в публичното пространство подкрепата за НАТО в България е около средното за Алианса», каза Драгомир Заков.

 

«За петнадесетте години, през които България е член на НАТО, страната ни работи над различни приоритети и по думите на генералния секретар Йенс Столтенберг има принос към политиките и дейностите на Алианса.

За страната ни от особено значение са политиките, които касаят Балканите».

 

Според Заков именно българските усилия са били в основата на засилването на политическия и практическия ангажимент на НАТО в региона, включително започналия процес на присъединяване на Република Северна Македония, активиране на план на действие за членство на Босна и Херцеговина.

 

„И всички тези усилия намериха, разбира се и своето измерение през призмата на Европейския съюз. Например това беше една от приоритетните теми за първото българско председателство на Съвета на ЕС. За мен лично това е един абсолютно христоматиен пример за последователност във външната ни политика и следване на един ключов приоритет във всички организации, в които България членува.”

В Норфолк миналата седмица приносът на дошлите българи бе към обогатяване на културния пейзаж в града. Всеки бе добре дошъл да участва. На парада страната ни отправи послание за това, че е член на НАТО, част от Европейския съюз и също така страна, която се придържа към евроатлантическите ценности.

 

За БНР началник-щабовете в Съюзното командване по трансформация в Норфолк вицеадмирал Пол Бенет каза, че в алианса няма положение, при което всеки да е на едно и също мнение:

„Имаме 29 нации. Всички те са с различна перспектива.

Като един от най-големите спорове в историята на НАТО се сочат разногласията през 2003 г. между Германия, Франция и САЩ относно навлизането в Ирак. Може да се отбележи и неохотата на някои страни да се включат в мисията в Афганистан от 2003-а, което постави под въпрос устойчивостта на алианса в широкомащабни операции.

В момента страните-членки срещат остри критики от американския президент Доналд Тръмп по отношение на вноските. Напрежение се появи и между САЩ и Турция след обявяване плановете на Анкара да закупи оборудване от Русия. Но за лидерите подобни примери не са причина за безпокойство».

 

За постоянния представител на България в НАТО най-красноречиво доказателство за това е приетата позитивно от американските законодатели реч миналия месец Столтенберг от трибуната в Капитолия.

„Убеден съм, че след тази реч всички „сънища“ за предстоящо скъсване на трансатлантическата връзка са се превърнали в кошмари, защото на всички стана ясно, че Алиансът ще го бъде. Тук няма никакво съмнение, че силата е при нас и единството присъства“, подчерта Заков.

Тагове: ; ;