Председателят на косовския парламент Кадри Весели бе призован за разпит от специализираната прокуратура в Хага, която разследва престъпленията, извършени в Косово по време и след войната, пише прищинският вестник Gazeta Expres.

Източник от Специализираната прокуратура потвърди за изданието, че Весели, който е бил главен командир на Армията за освобождение на Косово (АОК), ще бъде разпитан от хагския прокурор в качеството му на заподозрян.

 

Службата на Весели не е потвърдила призовката. Съобщава се, че Весели в петък следобед е отпътувал за Холандия през Любляна, придружаван от още четирима души.

По-рано Весели каза пред медиите, че е готов да отговори на всяка потенциална покана от Хагския съд за военни престъпления, който се занимава изключително с предполагаеми престъпления, извършени от АОК.

 

Вестникът съобщи миналия месец, цитирайки източници в Специализираната прокуратура, че се очаква Съдът в Хага да изготви обвинителни актове срещу бивши членове на АОК, които заемат висши длъжности, включително настоящия президент Хашим Тачи, който по време на войната е бил политически представител на АОК и Кадри Весели който е известен с ръководството на разузнаването на АОК.

 

Специализираните съдебни състави и Специализираната прокуратура, обикновено описвани от медиите като специален съд, са създадени през 2015 г. от парламента на Косово.

 

Създаването на този съд бе направено въз основа на доклад, изготвен от швейцарския сенатор Дик Марти, който по-късно беше одобрен от Съвета на Европа (СЕ), който обвинява бившите лидери на АОК Хашим Тачи, Азем Сила, Кадри Весели, Джавит Халити, Рамуш Харадинай, относно трафика на органи и нечовешко отношение към хората, държани в центрове за задържане под контрола на АОК.

Превод и редакция: Юлиян Марков, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;