Първомайските демонстрации в Каракас срещу действащия държавен глава подгряват слуховете за скорошното падане на Николас Мадуро.

Самозванецът Гуайдо призова народа да «сложи край» на действащата власт.

На 30 април той се появи във военна база в обкръжението на военни и помоли демонстрантите да започнат щурм към президентския дворец.

ТРЪМП ХВАНАЛ ПОМПЕО В ЛЪЖА

Бързането на Гуайдо е предизвикано не само от желанието му да дойде на власт, но и от това, че в администрацията на САЩ на отделни чиновници им е свършило търпениете и се опитват да започнат военна операция против Мадуро.

Гуайдо стои «като на тръни» вече трети месец и чака САЩ да започнат да бомбардират сградата на правителството.

 

Но това не се случва.

Операцията се бави не от някой друг, а от Тръмп.

 

По време на изявлението си в ефира на телевизионния канал Fox Business, президентът на САЩ фактически обвини своя държавен секретар в лъжа.

Тръмп нарече «слухове» версията на Майк Помпео за това, че Кремъл се опитвал да спре Мадуро да избяга от страната.

 

«Ако това е било така, то това е неприемливо. Чуваме множество слухове.

Имаше слухове, че той е имал планове да направи това, че той е напуснал Венецуела по друг път.

Чувам слухове за Русия, чувам много слухове за Куба».

БОЛТЪН СРЕЩУ ТРЪМП

Втората «линия на разлома» се случва между Белия дом и Съвета за национална сигурност.

В тази «схватка» Пентагонът е на страната на Тръмп, а Държавният департамет поддържа съветника Джон Болтън.

 

Първите искат да свалят Мадуро с политически методи и с помощта на санкции, вторите настояват да се употреби сила.

 

Болтън, според  The Washington Post, се опитва да убеди Тръмп да започне военна интервенция.

Макар президентът на САЩ да повтаря старата мантра, че «всички опции са налице», на този етап не се рашава да тръгне към военна интервенция.

 

«Тръмп не проявява особено желание да влиза в конфликт във Венецуела, макар той вече да въведе санкции срещу Куба, той обвини администрацията й, че има контрол над венецуелските военни, заплаши с нови санкции», отбелязва изданието.

В разговор с двама съветници на стопанина на Белия дом той даде ясно да се разбере, че е против дългосрочна военна кампания във Венецуела, добавя  The Washington Post.

Но Бълтън не се предава

УДАР С ЮМРУК ПО МАСАТА

 

Съветникът по национална сигурност по време на неотдавнашното обсъждане на венецуелската криза е започнал конфликт с американските генерали, в частност с помощника на председателя на обединения комитет на началник щабовете на ВС на САЩ Джоузеф Данфор генерал Паул Селва.

 

Когато последният през миналата седмица му докладвал за ситуацията във Венецуела и застанал срещу ескалацията на конфликта, помощникът на Болтън Маурисио Клавер-Каран, директор на департамент за Западното полукълбо в СНС, няколко пъти прекъсвал генерала и настоявал да се разгледат варианти за употребата на сила.

 

Това докарало генерал Селва до ярост и той ударил с юмрук по масата, за да усмири хората на Болтън.

 

ЗАЩО ТРЪМП НЕ СЕ РЕШАВА НА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ?

 

Натискът върху Трмъп е налице, на той не бърза с военна операция.

Опасява се, че  изпращането на войски може да доведе до конфликт със съюзниците на САЩ в Латинска Америка, който, макар и да ненавиждат Мадуро не по-малко от американците, едва ли искат около границите им да се появи нова Либия, Ирак или Афганистан.

 

Военна операция винаги е рисково мероприятие, което може да излезе извън контрол.

Ако това не се осъзнава от Помпео и Болтън, то Тръмп и неговият министър на отбраната има мозък, за да не предприемат авантюри.

 

Пентагонът и Белият дом имат предвид, че във Венецуела има руско въоръжение — армията е една от най-силните в Латинска Америка, а в Боливарската република има 100 руски военни.

Затова, колкото и луд да ни се струва Тръмп, той ще помисли дори повече от два пъти, преди да рискува да влезе в конфликт с руските военни във Венецуела.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;