3 май 2019-Нюз Фронт.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел отново заплаши със санкции германски компании за участие в проекта „Северен поток- 2“.

 

Съответното заявление американският дипломат направи в интервю за ежеседмичника Focus, което беше публикувано в петък.»

От американска гледна точка този газопровод не само транспортира газ, но и има висок риск от санкции», каза дипломатът.

Това е поредният опит за оказване на натиск върху Германия, при това далеч от всякакви понятия за дипломация и приличие.

САЩ се страхуват да отстъпят лидерството на Русия в доставките на природен газ и правят всичко по силите си, за да повллият и попречат на реализацията на енергойните проекти.

Строителството на газопроводите „Северен поток — 2“ и „Турски поток“ беше силно критикувано от заместник-помощника на държавния секретар в Департамента за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ Джон Маккарик.

Вашингтон се надява, че газопроводът от Русия до Германия няма да бъде пуснат в експлоатация, написа тогава Reuters цитирайки думите на американеца .

В случай, че това се случи, САЩ ще наложат строги санкции на европейските компании, участващи в проекта. Това ще бъде истински удар и изпитание за тях.

 

Америка активно си сътрудничи със страните от ЕС, за да увеличи своите доставки на газ, за да не позволи на Газпром да поеме контрола върху ситуацията и да стане монополист в тази област.
Джон Маккарик спомена и «Турски поток». Той също се противопостави на изграждането му, въпреки че по-голямата част от работата вече е свършена.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;