3 май 2019-Нюз Фронт.

В НАТО върховният командващ на силите в Европа ще бъде заменен. Генерал Къртис Скапароти ще предаде властта на своя приемник -Тод Уолтърс.Новият върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ще бъде генералът на САЩ Тод Уолтърс.

За това в четвъртък, 2 май, съобщи прес-службата на алианса в Twitter.

Церемонията ще се проведе днес в белгийския Монс.
Подобно на своя предшественик, Уолтърс също е американец, преди това е оглавявал американските военновъздушни сили в Африка и на европейския континент.

 

 

 

С какви заплахи и възможности новият главнокомандващ и неговите подчинени ще трябва да сблъскат по-рано самият Скапароти, разказа отчитайки се пред Конгреса.

Сред предизвикателствата бяха посочени: Потенциалните постоянни бази на НАТО в Полша, желанието на Украйна да се присъедини към Алианса и известна «руска агресия» на Балканите и по бреговете на Черно море .

Такава внезапна замяна в НАТО говори, че алиансът планира нов подход към изброените «предизвикателства».

По-рано беше съобщено, че началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската Федерация, генерал на армията Валери Герасимов и Скапароти са обсъждали взаимодействието на Русия и алианса по военна линия.

 

«Страните обмениха мнения по актуални въпроси касаещи международната сигурност и текущото състояние на сътрудничеството между Русия и НАТО по военна линия», заявиха от министерството на отбраната на Русия.

По-рано НАТО реагира на призива на Герасимов да се откажат от военната си активност в близост до границите на Русия.

 

Министърът на отбраната Сергей Шойгу на конференцията за сигурност в Москва заяви, че Русия може да предприеме асиметрични мерки в отговор на действията на страните от НАТО около руските граници.

Мога да ви уверя, че мерките за реагиране ще бъдат предприети своевременно, а не непременно симетрично спрямо действията на НАТО», подчерта генералът на армията и Министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;