Появата на нови бази на НАТО в непосредствена близост до Сърбия коментира офицер от сръбското контраразузнаване.
Според него, разполагането на натовците в региона е напълно очакван и предсказуем ход, особено що се отнася до стратегически важния полигон в Криволак.

«На този полигон има възможност да се симулират различни метеорологични условия, както и географски: там има равнина, пустиня, хълмове, вода…

Натовиците се интересуват от този обект.

Убеден съм, че именно тук те ще създадат база.

Тук има идеални условия за подготовката на силите на НАТО не само за Европа, но и за Африка, Азия», счита експертът.

 

Той също отбелязва фактът, че, според него, проектът на НАТО в Македония ще бъде реализиран по-бързо от този за Албания.

 

Освен това, Любан Каран не изключва възможността да бъде изградена още една база на НАТО в Северна Македония.

Той посочва, че това може да се случи в Куманово.

 

Гръцките опасения по този въпрос също не са безпочвени.

Гърция, която е член на НАТО от 1952 година, отказа да участва през 1999 година във варварската агресия срещу Югославия, по време на която активно се използваха забранени боеприпаси, в това число обеднен уран.

 

В Гърция тогава бяха проведени няколко социологически проучвания, които показаха, че 99.5 % от местното население напълно отхвърля бомбардировките, 85 % вярваха, че мотивациите на НАТО са стратегически, а не хуманитарни, 69 % искаха президентът на САЩ Бил Клинтън да бъде осъден за военни престъпления.

Важно е и това, че на Балканите не спират разследванията и дискусиите за престъпленията на НАТО в региона през 90-те години на миналото столетие.

 

Но ако с това по-рано се занимаваха главно сърбски експерти, то сега се публикуват сериозни материали и в косовските СМИ, и от аналитици, които повдигат въпроса за законността на действията на НАТО по време на конфликта.

 

Според данни на косовари, на 25 км от Скопие натовската авиация е хвърлила 10 тона забранени боеприпаси с обеднен уран, което е причина за раковите заболявания и преждевременната смърт на албанци в Македония и Косово и до днес.

 

Местните екологични организации мигновено забиха тревога, призововайки към отговор виновните за случилото се и за «изчистване» на територията.

Прищинският «Вестник Експрес» дори публикува карта със заразените територии.

Според нея, най-голямо радиоактивно заразяване на почвата се наблюдава в районите на Македония и Косово: Шар Планина, Дервенска Клисура и Качаник.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;