Все повече страни от ЕС развалят картината на европейското единство.

Москва уверено създава алианси с държавите от Източна и Централна Еворопа, което на фона на предстоящите избори за Еворопейски парламент може кардинално да промени политиката на Брюксел по отношение на Русия.

Това пише Кон Кафлин в статията си за «The Daily Telegraph».

 

Според него, важна особеност на президента на Русия е умението му да намира безпогрешна възможност дори в най-неизгодната ситуация.

Дори в момент на тотален натиск от страна на Запада, Путин намира шанс, който променя ситуацията.

 

«Няма в света човек, който да очаква предстоящите европейски избори така, както ги очаква Путин», пише авторът на статията, отбелязвайки, че ЕС фактически сам е предоставил на Кремъл «отлична възможност  да се възстанови положението на Русия в Европа».

 

В такъв отговорен за Европа момент Кремъл се опитва да насочи политическия курс на Брюксел в най-изгодната за Русия посока, разяснява Кафлин, обръщайки внимание върху «организирания опит да се сформират съюзи в Източна и Централна Европа от страна на Москва, което в резултат ще позволи създаването в Европарламента на мощта фракция с проруска позиция».

 

Журналитът обръща внимание на приятелските отношения на Русия с Унгария и България през призмата на скандалното дело «Скрипал».

 

Будепеща, отбелязва Кафлин, изгони само един руски дипломат, а София въобще отказа да «демонстрира солидарност» с ЕС.

 

Русия активно установява отношенияе с Чехия, подчертава авторът.

Подобни перспективи тревожат западните силови структури, където сериозно започнаха да се опасяват от това, че формирането на проруския блок в «западния свят» ще нанесе удар и по НАТО.

 

«Ако нещо е напълно очевидно, то е следното: ЕС ще се окаже под голям натиск, защото ще бъде принуден да установи примирие с Кремъл», констатира авторът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;