„Уолстрийт маркет“ оперираше в т. нар. „даркнет“ — част от световната онлайн мрежа, в която достъпът става със специални пароли.

Втората по големина в света платформа за продажба на оръжие и наркотици в интернет бе блокирана при съвместна акция на германски, холандски полицаи и ФБР. „Уолстрийт маркет“ оперираше в така наречената «даркнет» – частта от световната мрежа, в която потребителите са нелегални и могат да се изплъзват от контрола на властите. Това съобщи БНР.

Кокаин, амфетамини, оръжие, фалшиви документи и лични данни – с това най-вече са търгували потребителите на платформата „Уолстрийт маркет“, която полицията в Германия успя да затвори тази сутрин. Оборотът ѝ е бил над 40 милиона евро.

Ударът е нанесен след съвместна акция на германската и холандската полиция, както и ФБР, и се смята за сериозна победа над тъмната част от интернет – даркнет. Арестувани са трима германци – на 31, 29 и 22 години. Те са поддържали платформата и са печелили по 6% от всяка продажба в нея. При обиск в жилищата им са иззети 550 000 евро в брой, както и криптовалута, еквивалентна на 6-цифрена сума, скъпи автомобили и оръжия. „Уолстрийт маркет“ е имал 1 150 000 клиенти.

Платформата е попаднала в полезрението на Европол и той е включил и други разузнавания, за да достигнат до основателите ѝ. Те са разбрали, че ги следят и са подготвяли укриването си. Полицията обаче ги арестува  преди това.

Тагове: ; ; ;