Турция не се дистанцира от НАТО със закупуването на зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия. Това увери турският военен министър Хулуси Акар, цитиран от «Ройтерс». Това съобщи News.bg.

Той добави, че Анкара не трябва да бъде изваждана от проекта за производство на изтребители Ф-35.

Турция и САЩ не могат да постигнат съгласие относно решението на Анкара да закупи руската система, която според Вашингтон е несъвместима със системите на НАТО и може да постави под заплаха изтребителите Ф-35. Турция купува Ф-35 и е партньор в производството му.

В интервю за телевизия NTV Акар отбеляза, че изключването на Турция от проекта Ф-35 ще доведе до «много сериозно» бреме върху другите партньори в проекта.

 

Няма клауза, в която да гласи, че ще бъдете изключени от това партньорство, ако закупите С-400, каза той и добави, че това не трябва да се случва.

По думите му Турция се опитва да обясни на САЩ и другите партньори, че С-400 няма да представлява заплаха за самолетите и поясни, че Анкара е предприела мерки за предотвратяването й.

 

Акар каза още, че Турция все още оценява последното предложение на САЩ за продажба на системи «Пейтриът», което според него е много по-положително от предишни оферти на американците.

Военният министър коментира и Сирия. Според него САЩ показват някаква гъвкавост в подхода си за планираната зона за безопасност в Североизточна Сирия по границата с Турция.

Тагове: ; ; ; ; ;