На Великобритания й трябваха немалко години, за да спре миналите си имперски амбиции, затова пък тя само за няколко години се превърна в колония на САЩ.

 

Това написа италианският журналист и общественик Джулието Киеза, коментирайки решението на британския съд да осъди създателя на  WikiLeaks Джулиан Асанж на 50 седмици затвор по обвинение, което, както отбелязва левият журналист, са забравили дори «мнимите жертви на хепотетичната престъпна акция, която никога не е съществувала».

 

Киеза отбеляза, че тези пет седмици ще бъдат допълнение към седемте години практически затвор в посолството на Еквадор, а американската администрация задължително ще ги използва, за да «намери подходящи оправдания за екстрадицията» на Асанж в САЩ.

 

«Два нормални извода могат да се направят. Ако Асанж попадне в затвор на територията на САЩ, то ще се наложи да констатираме, че всеки журналист, независимо от държавата, в която живее, може да бъде арестуван в собствения му дом и предаден на САЩ.

 

Основание за това може да се намери лесно, при това не едно.

Второ заключение: Британия отдавна се лиши от званието империя, но й трябваха много малко години, за да се превърне в колония на САЩ».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;