Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Този празник беше създаден преди 16 години по инициатива на вестник “Дума“, на Стефан Продев, каза пред БНР журналистката Велислава Дърева по повод Деня на левия печат и допълни:

 

«Както има подобни празници на левите издания и във Франция, и в Германия.

Това е нещо напълно нормално.

В България левият печат има огромна традиция и като питате какво значи ляв печат – по принцип, още със създаването си от 1891 г. левият печат следва традициите на възрожденската българска журналистика – Христо Ботев, Захари Стоянов, Любен Каравелов.

И главната цел, ако мога да кажа за цел, това са преди всичко социалните проблеми – защита на хората на труда, чийто ден празнуваме днес.

В момента ситуацията с българската журналистика е трагична, меко казано, посочи още тя в интервю за предаването “12+4“ по програма “Хоризонт“.

 

«Българските журналисти са поставени в едно менгеме, те са притиснати от твърде много интереси  — една част от тях са политически, друга — икономически, трета са финансови, четвърта са геополитически, външнополитически и това поставя журналистите в една, понякога неразрешима дилема», посочи още Дърева.

По думите й свободата на словото не е нещо, което е дадено еднократно.

«Свободата на словото и свободата, изобщо – всеки я носи вътре в себе си», категорична бе тя.

Тагове: ; ; ; ; ; ;