2 май 2019-Нюз Фронт.

Василий Прозоров, офицер от Службата за сигурност на Украйна, който работи за руските специални служби в продължение на няколко години, продължава серия от публикации на страниците на своя център за разследване, който той нарече (подобно на WikiLeaks) UkrLeaks.

Свежият материал е посветен на разследването на трагедията в Одеса на 2 май 2014 година.
Документите, които публикува Василий Прозоров, показват участието на Службата за сигурност на Украйна в смъртта на мирни жители.

 

 

 

Искам да започна с това, скъпи читатели, какви са тези документи.
В системата на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) има такъв вид документи, които на официалния език са написани и работят в режим Т-1.

В просторечието служителите ги наричат «тешки». Когато става въпрос, да кажем, за някои “деликатни въпроси”, подразделението, което “контролира процеса” ги докладва под формата на “тешки”.

Особеността на тези документи е, че поради тяхната специфичност те, образно казано, „не оставят следи”.
На «тешките» няма реквизити. Те не се регистрират никъде и не се зашиват никъде. След четене, като правило се унищожават.

Но такива документи се пишат. И при това доста често.

Например, когато става въпрос за избори, местните служби за сигурност участват в дейности за подпомагане на един от кандидатите.

Или когато подразделенията извършват специален контрол върху всяко масово събитие, където не си струва да се подчертае наличието на специалните служби.
Първият документ, представен днес, е «Тешка» на Управлението на Службата за сигурност на Украйна в Одеса, датиран от 2 май 2014 година (от 19:00) и изпратен в централата на Анти-терористичния център (АТЦ) към Службата за сигурност на Украйна.

 

 

Вторият документ е справка, която съставя щажа на АТЦ при осъществяване на спецконтрол на масови мероприятия.
Тази справка се съставя на основата на информация, която постъпва в щаба на АТЦ от различните подразделения на службата за сигурност:

външно наблюдение, контаразузнаване, военно контра-разузнаване ( ако са задействани войнски части в масови мероприятия), подразделения за защита на националната държавност и конституционният строй.

Цялата информация се акумулира, обобщава и се изготвя във вид на справка.

 

 

 

 

 

 

 

Този втори документ е точно такава обща справка за седалището на АТЦ в Съвета за сигурност на Украйна от 02.02.2016. Позволете ми да ви напомня, че това беше следващата годишнина на Майдана, а масови събития бяха проведени в Киев.

Е, сега, строго погледнато, към същността на въпроса, но с леко лирично отклонение.
«О, Одеса — перлата на морето.» Един от малкото любими градове не само от мен.
Град, който абсолютно не се нуждае от допълнително представяне.
Градът на Давид Гоцман и Мишка-Япончик, Абрам и Сара, Борис Житков и Исаак Бабел, Леонид Утесов и Родион Малиновски.

Градът на ненадминатия хумор, чисто море, военна и трудова слава.

Но от 2014 година, в светлата му репутация се появи мрачна страница, написана от авторите на нова, следмайданна Украйна Печалните събития в Одеса на 2 май 2014 година- а тази година отбелязват точно пет години — станаха разделни за много хора.
Някои от тях видяха това като „ команда на демократичната власт“: можете да правите каквото искате.
Най-важното е да се вика „Слава на Украйна!”. И няма да получите никакво наказание за това. Дори за убийство.

Други, включително и аз, осъзнаха: ако искате да запазите правото си на различно мнение, на вашия език, бъдете готови да се борите за него. В противен случай ще бъдете изгорени, като няколко десетки жители на Одеса.
Много е казано за трагедията в Одеса. Не се казва едно — кой е виновен за това?
Новият президент на Украйна Владимир Зеленски обеща да предаде на правосъдието отговорните за пораженията на Иловайск и Дебалцево, загубата на Крим от Украйна. Но той не каза нито дума за идентифициране на извършителите на Одеса . Нито дума!
Но нека се върнем към събитията от 2 май 2014 г. и да дадем думата на документите.

Според „тешките» на Управлението на СБУ в Одеската област на 2 май 2014 г.одина по време на пешеходния марш „За единството на Украйна”, представители на националистическите организации „Майдан”, „Дясният сектор”, „Самоотбрана”, както и футболните фенове на Одеса „Черноморец” и Харков „Металист” (до 600 души) са се състояли сблъсъци с проруски активисти (до 300 души).
По време на сблъсъците двете страни активно използват калдъръмени камъни от каменни настилки, построяват барикади и дори успяват да откраднат пожарна машина.
В 19.00 ч., След края на футболния мач, представители на националистически групи, подсилени от фенове, се преместиха в посока Куликовско поле, където унищожиха палатковия лагер, създаден от проруски активисти, и започнаха да щурмуват сградата на профсъюзния дворец, където се криеха последните.Не е тайна, че сред членовете на групите, както националистическите, така и футболните „ултраси“, специалните служби имат на официалния език „определени оперативни позиции“.И за да потвърдя този факт, представям документ номер 2.

( виж п0-горе)

 

Това е справка по събитията. Но не в Одеса, а в Киев през февруари 2016 година, когато втората годишнина на Майдан бе отбелязана в столицата на Украйна.
Представители на националистически структури, недоволни от резултатите на Майдана, се опитаха да организират нови масови акции в столицата на Украйна.
Никакви насилствени сблъсъци, никакви призиви за сваляне на властта.
Въпреки това украинските сили за сигурност държат събитията под пълен контрол.
Има информация за това кой, къде и в какво количество организира събития.
Кой осигурява финансова подкрепа.
Какво «инфа» се хвърля в медиите и социалните мрежи. Документът е обемен. Не виждамсмисъл да го превеждам целия . Заинтересованите и желаещите могат сами да прочетат всичко.
Но бих искал да насоча вниманието ви към този раздел:

“Патриотични сили” (Д. Ярош, Б. Береза, А. Левус)
1. Лектор — «Мечката» (30 души, отговарящ Д. Доценко);
2. Ю. Стелмащук (до 50 души, отговорни са С. Грещук и В. Шевченко);
3. Лектор — Андрей «Височина» Майдан за самоотбрана (20 души, отговарящи С. Грещук и В. Шевченко);
4.T. Костянчук (до 50 души, отговорен О. Петров), оратор “Бишут”
5 “Черна стотица” — Руслан (до 30 души, отговорен О. Петров), оратор “Руслан”.

Не е необходимо да се представят поддръжници на „патриотични сили”.

Самоотбраната на Майданаи черната стотица също. И кои са тези хора, които са изброени в документа като «отговорни»?

 

Данил Доценко. Понастоящем генерал-майор, началник на отдела за защита на националната държавност (ДЗНГ) СБУ. Веднага след Майдана кариерата на Доценко стремително се разви
Той е преместен от Чернивци в Киев в посочения отдел, където отговаря за контактите с „Десния сектор“.
Явява се кум на Дмитрий Ярош. По-късно Доценко уверено се изкачва по кариерната стълба. Става ръководител на отдел в СЗНГ СБУ, началник на отдел СБУ в Крим, началник на отдел в Херсонска област и в крайна сметка ръководител на гореспоменатия отдел, който отговаря за работата в областта на обществените, политическите организации, медиите и религията.

Степан Грещук. През 2014 г. е служител и в централния офис на Съвета за сигурност на Украйна.
През ноември 2015 г., «за неговите заслуги в борбата срещу сепаратизма» е поощрен — той е назначен за ръководител на администрацията СБУ в Киев и региона Киев.

За какво приведох този документ и огласих имената на служителите на СБУ, които са «отговорни» за «патриотичните сили»?
За да сте сигурни, че разбирате: Службата за сигурност на Украйна напълно контролира тези групи.
И през 2014 година те ги контролираха. И предполагам, че служителите на Службата за сигурност на Украйна не са знаели, че техните спонсори отиват в Одеса и планират да участват в сблъсъците по улиците там, свещена наивност, противно на здравия разум и аристотеловата логика.
За себе си отдавна съм направил ясен и недвусмислен извод: служителите на Службата за сигурност на Украйна контролираха действията на „Нацик“ и „ултрас“ на 2 май 2014 година в Одеса.

Контролирано и насочено. Част от вината е върху тях — и не малко — за масовото убийство на гражданите на Украйна … «

Едно разследване на Василий Прозоров.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;