България забележително пази външните граници на Европа, каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер на пресконференция след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет. По думите му България е постигнала много за Европейския съюз. Той бе категоричен, че подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това съобщи БТА.

Маркус Зьодер благодари за топлия прием. За него днес е даден важен сигнал за уважение и тясно сътрудничество, както и че България се доказва като стабилен и силен партньор в Европа.

«България в момента показва колко силна и стабилна е тя и колко важни и значими са усилията за запазване на сигурността на границата на Европейския съюз», коментира Маркус Зьодер.

Премиерът на Бавария изтъкна, че България е получила подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но страната ни е вложила и собствени средства и усилия, за да осигури охраната й. Затова България заслужава подкрепа и той смята, че страната ни е важен фактор за стабилността в региона. Той допълни, че България е стабилна за бъдещи инвестиции.

Зьодер счита, че това посещение е сигнал за бъдещото обединение на Европа и засилването на доброто сътрудничество.

Мисля, че когато премиерът на «мотора на Германия» дава тази оценка, тя е доста по-меродавна от някои партийни централи в момента, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Българският премиер информира, че е запознал колегата си Маркус Зьодер как страната ни се справя с охраната на външната граница на Европа. Борисов бе категоричен, че България е пример за Европа в това отношение. Той посочи, че страната ни е първа в Европа по арестувани, дадени на съд и осъдени каналджии на мигранти. Това означава, че България стриктно спазва ангажиментите си, добави българският премиер.

Бойко Борисов бе категоричен, че страната ни е много добро място за инвестиции и е напълно подготвена за Шенгенското пространство. Той допълни, че миграционният проблем на външните граници на България е напълно разрешен. Според него в момента проблемът не е на границата с Турция, а на тази с Гърция, която е част от Шенгенското пространство.

«Сега ние се пазим от Шенгенското пространство», каза премиерът Борисов.

Преди пресконференцията двамата премиери подписаха Съвместна декларация между правителството на Република България и Свободна държава Бавария за сътрудничество в областта на сигурността и противодействието на престъпността.

Източник: София

Тагове: ; ;