2 май 2019-Нюз Фронт.

Разногласията в Европейския съюз са отличен ресурс, който Белград може да използва за решаване на косовския въпрос, а ислямските страни могат да станат помощници в него.

Това каза ръководителят на Фондацията за прогресивна политика Олег Бондаренко.

Той припомни, че темата за ислямизацията в пространствата на Европа днес е много остра и напредва паралелно с проблемите на миграционната криза.

„Дори в рамките на Албания, ако погледнете цифрите, около 300 хиляди албанци са в Европа като нелегална работна сила. До 50 хиляди косовари са в Европа със същия статут, главно в Германия. «

В същото време експертът подчертава, че ФРГ се занимава предимно с настоящата ситуация, защото вече говорим за въпроси на националната сигурност, което означава, че е твърде вероятно „десни германски политически сили да не подкрепят косовските амбиции“.

„Трябва да следваме тънка политика, да взаимодействаме с алтернативни европейски елити. Изборите за Европейски парламент ще се проведат сега, а политическата карта на ЕС може да се промени напълно.
Алтернативните евроскептици ще играят значителна роля, така че днес трябва да работите с тях ”, обяснява Бондаренко, отбелязвайки, че успоредно с това е необходимо да се изгради политиката си с Анкара, защото турският фактор може да се използва и на Балканите.

Той обърна внимание на факта, че сега ключовият турски и сръбски икономически проект може да бъде продължаването на газопровода „Турски поток” към Европа, което би позволило на Белград да насочи политическото влияние на Анкара срещу Прищина.

Освен това е възможно да се използват различията на ислямския свят, продължава експертът, като се имат предвид отношенията между Турция и Саудитска Арабия:

„Сърбите в това отношение имат много повече стъпки и възможности, отколкото същите косовари. Това е в допълнение, разбира се, позицията на Китай, Русия, Индия, Бразилия — големите световни държави. «

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;