Токио, 2 май /БТА/
Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща «без условия» със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун с оглед да бъдат установени дипломатически отношения между двете съседни страни, разделяни от исторически разногласия. Това съобщава днес японски всекидневник, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Смятан за «ястреб» в сферата на външната политика, Абе смекчи неотдавна тона си спрямо Пхенян и поиска среща с Ким, за да бъдат уредени по-специално споровете около твърде деликатната тема за японците, отвлечени от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на 20-и век.

«Искам да се срещна с президента Ким Чен-ун без условия и да разговарям с него открито, с отворен ум», заявява Абе в интервю за «Санкей шимбун», дадено в сряда.

«За страната ни е много важно да бъде проактивна в действията си по въпроса», добавя той.

«Ще сложим край на взаимното недоверие между Япония и Северна Корея, само ако се срещна лично с г-н Ким — казва той. — Надявам се той да е лидер, способен да вземе стратегическо решение и да се покаже гъвкав в преценката кое ще е най-добро за нацията му.» 

Абе уточнява пред вестника, че в петък е помолил американския президент Доналд Тръмп за съдействие в решаването на въпроса с отвличанията на японци от агенти на Пхенян.

През 2002 г. КНДР призна, че е отвлякла 13 японци, за да преподават на нейни шпиони японски език и култура. Месец след тези признания на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония.

Токио говори за най-малко 17 отвлечени и подозира, че още десетки изчезнали всъщност са попаднали в ръцете на севернокорейските служби, напомня АФП.

Източник: Токио

Тагове: ; ; ; ; ;